Leestips

Leestip: Bloed en beenderen

23 mei 2018

Tomi Adeyemi schreef een fantasyserie die ook een inkijkje biedt in onze eigen wereld van nu. Lees nu het eerste deel: Bloed en beenderen

Citaat
De blik van de andere wachter glijdt over het lange witte haar van de diviners. ´De tarieven voor wormen zijn omhoog gegaan. En voor jou ook, omdat jij er zo veel hebt.´
Natuurlijk. Ik grijp de stof van mijn paspop zo stevig vast dat mijn vuisten er pijn van doen. Het is niet genoeg voor de koning om de diviners klein te houden. Hij wil iedereen breken die ons probeert te helpen. Ik probeer de wachter buiten te sluiten, me niet te laten raken door het woord ´worm´. Het maakt me niet uit dat we nooit de maji zullen zijn die we hadden moeten worden. In hun ogen zijn en blijven we wormen.


Het verhaal
Ooit waren de maji in Orïsha gerespecteerd. Deze mensen met een donkere huid en zilverwitte haren hadden magische krachten. Totdat een wrede koning besloot hen te vervolgen en magie te verbieden. Een donkere huid is voortaan minderwaardig. Zélie herinnert zich nog hoe de koning haar moeder liet ophangen. Nu, tien jaar later, krijgt ze de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Haar grootste vijand is kroonprins Inan.

Vooral lezen want

Behalve een spannend fantasyverhaal stelt Bloed en beenderen (HarperCollins) ook misstanden uit onze eigen samenleving aan de kaak. Want waarom beoordelen we mensen nog steeds op basis van hun huidskleur?   

De schrijfster
Tomi Adeyemi is een jonge Afro-Amerikaanse schrijfster. Ze liet zich voor haar debuutroman Bloed en beenderen inspireren door Black Lives Matter, een beweging die opkomt voor de burgerrechten van zwarte mensen. Als lezer al stoorde Tomi zich eraan dat vrijwel alle boeken blanke hoofdpersonen hebben. Zo kon ze nooit zichzelf terugvinden in boeken. In haar eigen boek spelen daarom juist zwarte mensen de hoofdrol. Het boek is een groot succes: er verschijnen vertalingen in twintig landen en er zijn plannen voor een verfilming. Bloed en beenderen is het eerste deel van de trilogie The Orïsha Legacy.