Leestips

Leestip: Bloedbroeders

17 februari 2016

Reza kijkt tegen zijn oudere neef Ayaan op. Maar zijn neef vraagt wel erg veel van hem. In Bloedbroeders, de nieuwste jongerenthriller van Helen Vreeswijk, lopen de plannen van Ayaan heel anders dan gepland.

´Heb jij wel eens een vriend verraden?´ Hij keek Reza van opzij aan en deze schudde zijn hoofd. ´Je kunt tegenwoordig niemand nog vertrouwen. Bij jou ligt het natuurlijk anders. Jij bent meer dan een vriend, wij zijn familie. Gebonden door bloed. Van jou verwacht ik geen gezeik. Dat meen ik. Ik schop je kapot als je me laat vallen. Er is niets ergers dan je bloedeigen neef die je plannen verkloot.´

Reza en zijn moeder en zus zijn vanuit Pakistaan naar Nederland gekomen om familie te helpen in hun restaurant. Al snel wordt duidelijk waarom de zaken slecht lopen: oom zit in de gevangenis en neef Ayaan verdient zijn geld liever met criminele zaakjes dan met werken in het restaurant. 

Als Ayaan hem vraagt om mee te helpen voelt Reza zich vereerd. Hij kijkt op tegen zijn neef die het maar mooi voor elkaar heeft met geld, auto´s en mooie meisjes. Maar tegelijkertijd wil hij eigenlijk liever niets met Ayaans louche zaakjes te maken hebben. 

Maar er lijkt geen ontkomen aan. Ayaan heeft een roofoverval bedacht en Reza moet hem helpen. Het loopt totaal verkeerd. Reza moet beslissen of hij zijn neef trouw blijft of voor zichzelf opkomt.

Bloedbroeders (Van Goor) is de nieuwste jongerenthriller van Helen Vreeswijk. Net als in al haar boeken word je de actie ingezogen. Maar je krijgt ook te horen hoe de politie werkt en hoe ze steeds meer het net om Reza en Ayaan sluit.