Leestips

Leestip: Boekenweekgeschenk: Broer

9 maart 2016

Van je familie moet je het hebben? In Broer, het Boekenweekgeschenk 2016, beschrijft Esther Gerritsen prachtig een ingewikkelde broer-zus-relatie.

´Ik moet ophangen, ze kunnen elk moment beginnen.´
Olivia kreeg het plotseling benauwd en vroeg: ´En dan?´
´Ze kijken of ze het kunnen behouden.´
´Dus ze kunnen het behouden?´ Natuurlijk, dit was haar broer, hij overdreef.
´Nee,´ zei hij, ´ik moet me erop voorbereiden van niet. Ik word nu weggereden.´
´Wacht, in welk ziekenhuis?´
´Ik moet ophangen.´


Vlak voor een belangrijke vergadering krijgt Olivia een telefoontje van haar broer Marcus. Eigenlijk hebben ze nauwelijks contact meer. Dus waarom schrikt ze dan zo van het nieuws dat ze het been van haar broer gaan amputeren? 

Het voelt alsof ze een deel van haar gaan amputeren. Niet zijn been, maar ons been, denkt ze. En dan doet de kalme, altijd zakelijke Olivia iets impulsiefs: ze springt in haar auto en gaat op ziekenbezoek bij haar broer. Ze biedt zelfs aan dat hij zolang bij haar thuis kan logeren tijdens zijn revalidatie.

De komst van haar broer in haar gezin en leven zet alles op de kop. Alle verhoudingen gaan schuiven en opeens is Olivia niet meer zo zeker van haar zaakjes. Esther Gerritsen beschrijft het in Broer (CPNB) allemaal in hilarische scènes en puntige dialogen.
Dit Boekenweekgeschenk - je krijgt het cadeau bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken - is een mooie manier om kennis te maken met het werk van Esther Gerritsen. In haar boeken gaat het vaak over schaamte, sociale onhandigheid en ongemakkelijke familieverhoudingen. Lees bijvoorbeeld Superduif of Roxy.

De Boekenweek begint aanstaande zaterdag en duurt tot en met 20 maart. Thema is Duitsland. Bekijk ook onze speciale Boekenweekthemalijst.