Leestips

Leestip: Carve the mark

5 april 2017

De nieuwste jongerenroman van Veronica Roth is weer adembenemend spannend: Carve the mark speelt zich af in een ver sterrenstelsel.

Citaat
Hij stak zijn hand weer naar me uit. Ergens diep van binnen begon iets te gloeien. Toen zijn hand mijn wang raakte, begonnen er donkere inktachtige aderen te kronkelen onder mijn huid, als veelpotige insecten, een netwerk van schaduwen. Ze bewogen, kropen over mijn armen, brachten hitte naar mijn gezicht. 
Ik gilde, harder dan ik ooit in mijn leven had gegild, en de stem van Ryz voegde zich bij de mijne, alsof we een duet zongen. De donkere aderen hadden pijn gebracht, het donker wás pijn, en ik was ervan gemaakt. Ik was de pijn.
 

Het verhaal
In het sterrenstelsel waar Cyra woont, krijgen alle mensen een speciale gave. Die van haar is dat ze iedereen die haar aanraakt, letterlijk onder stroom zet. Haar broer Ryzek, heerser van de planeet Shotet, gebruikt haar als zijn beul. Wie in Shotet iemand doodt, kerft een teken in zijn eigen arm als een overwinnaarsteken. Maar Cyra wil geen nieuwe littekens meer. Dan ontmoet ze Aros, een gevangene van haar broer. Hij blijkt ongevoelig voor haar gave en kan zelfs haar voortdurende pijn wegnemen.

Vooral lezen want
Carve the mark is een adembenemend spannend boek. In het begin moet je even wennen aan de nieuwe wereld en de vele namen, maar je raakt al snel in de ban van het verhaal. Er is maar een nadeel: je moet tot een volgend deel wachten om te weten of het Cyra en Aros lukt Ryzek onschadelijk te maken.

De schrijfster
Veronica Roth brak in 2012 in Nederland door met de Divergent-serie. Ook dit speelt zich af in een verre toekomst. Mensen worden hier ingedeeld naar hun dominante eigenschap, zoals vriendelijkheid of onverschrokkenheid. Probleem is dat Tris divergent ofwel afwijkend is: ze bezit meer eigenschappen tegelijk.