Leestips

Leestip: De acht bergen

14 maart 2018

We zitten midden in de Boekenweek en dus tippen we vandaag een boek dat helemaal past bij het natuurthema van de Boekenweek: De acht bergen van Paolo Cognetti. 

Citaat
Het was een augustusochtend in1984. Het is mijn laatste herinnering van die zomer: de dag daarop zou Bruno teruggaan naar de alm, en mijn  vader naar Milaan. Maar op dat moment bevonden we ons samen op de gletsjer, alleen wij drieën, wat daarna nooit meer zou gebeuren, met een touw dat ons onderling verbond, of we dat nu wilden of niet.

Het verhaal
Omdat Pietro´s ouders niet kunnen aarden in de grote stad, zoeken ze zodra het maar even kan de rust op in de bergen. Pietro maakt er lange wandelingen met zijn vader. Ook raakt hij bevriend met Bruno, die geboren is in een bergdorp. Na het overlijden van zijn vader, erft Pietro een stukje land. Samen met Bruno bouwt hij er een huisje, waar hij ´s zomers woont. Langzaam maar zeker ontdekt Pietro hoe zijn vader en zijn vriend hem vertrouwd hebben gemaakt met het leven in de bergen, dat hem gevormd heeft tot wie hij nu is.

Vooral lezen als
je een wereld beter wilt leren kennen die je hooguit een beetje kent van foto´s en de wintersport.

De schrijver
Paolo Cognetti heeft net als zijn hoofdpersoon een huisje in de bergen. Hier verblijft hij van april tot oktober, vluchtend voor de hectiek van het leven in de grote stad. Hier vindt hij ook de rust om te schrijven, zoals in De acht bergen (De Bezige Bij) over Pietro en Bruno, twee kanten van hemzelf. 

Lees ook het interview met Paolo Cognetti dat Leesplein had.

Kijk voor meer boeken over natuur naar de themalijst Boekenweek 2018.