Leestips

Kunstleestip: De castraat

15 november 2017

Bij onze kunstmaand horen uiteraard kunstleestips. Vandaag: De castraat van Joyce Pool. Of: hoeveel heb je voor kunst over?

Citaat
Maar zij verdienen eraan. Het meest aan zuivere jongensstemmen. Helaas voor de kerk verandert die zuiverheid als kinderen ouder worden. Wel eens opgevallen? Of heb je er nooit bij nagedacht dat je vader geen kinderstemmetje meer heeft?´ (...)
´Hoe?´
´Hoe ze dat voorkomen hebben?´
´Ja...´
Hij knikte naar de plek waar onder de deken mijn kruis bedekt werd door een lap stof. ´Kun je dat niet raden?´


Het verhaal
Italië in de 17e eeuw. De 12-jarige Angelo kan goed zingen en mag naar het conservatorium. Maar nu lijkt het wel alsof hij in de hel zelf is beland. Hij wordt wakker met een brandende pijn in zijn kruis. Ze hebben hem gecastreerd, zodat hij zijn leven lang een prachtige hoge stem behoudt. De paters van het conservatorium verdienen goud geld aan zijn engelachtige stem. Maar Angelo´s leven ziet er voortaan totaal anders uit. Welke vrouw wil nou zo´n man, vraagt Angelo zich vertwijfeld af.

Vooral lezen want
In De castraat (Lemniscaat) wordt duidelijk hoe vroeger mensen opgeofferd werden omwille van de schone kunsten. Je krijgt een levendig beeld van een castraat: iemand die werd bewonderd om zijn prachtige stem, maar ook uit de toon viel, omdat ze geen echte mannen meer zouden zijn.

De schrijfster 
Joyce Pool is dol op geschiedenis. Ze is ervan overtuigd dat er in het verleden ´een enorme schat aan spannende, avontuurlijke en ontroerende verhalen verborgen ligt´. Daar gaat ze als schrijfster graag naar op zoek. Behalve De castraat schreef ze historische jeugdboeken als Sisa en Vals beschuldigd. In 2015 verscheen haar eerste historische roman voor volwassenen: Kate Howard: Bloedlijn, over de Britse koning Hendrik VIII en zijn vele vrouwen. 

Meer kunstleestips vind je in onze themalijst Kunst.

Selfiewedstrijd
Doe jij ook mee met onze selfiewedstrijd? je kunt toffe prijzen winnen! Lees meer: Selfiewedstrijd.