Leestips

Leeslijsttip: De dochter van de zeemeermin

27 september 2017

Volgende maand is het de Maand van de Geschiedenis. Daarom tippen we een historische roman die je ook voor je leeslijst kunt lezen: De dochter van de zeemeermin van Lydia Rood. 

Citaat
Je hoeft je voor je afkomst niet te schamen, integendeel. Maar als je dit leest, is de vrouw die jou ter wereld heeft gebracht, in de golven verdwenen. 

Het verhaal
Schotland rond 1400. Megan weet niet beter dan dat ze de dochter van de wasvrouw is. Totdat ze van een oude monnik een brief krijgt die haar echte moeder voor haar heeft achtergelaten. Wie was die vrouw en waar is ze nu? Megan gaat op onderzoek uit en komt zo in Holland terecht. De basis van deze historische roman is de sage over de Watervrouw van Edam, de vrouw die in 1403 zomaar uit de golven verscheen.

Vooral lezen als...
...je van avonturenverhalen en van geschiedenis houdt. Je leest over het politieke gekonkel aan het hof van Edinburgh, de strijd tussen de Engelsen en de Schotten, het dagelijks leven in de middeleeuwen en het leven in een vissersplaatsje als Edam. Je kunt De dochter van de zeemeermin (Ambo|Anthos) bovendien voor je leeslijst Nederlands lezen. Het is niveau 2

De schrijfster
Lydia Rood heeft heel veel boeken geschreven, voor kinderen en volwassenen en in diverse genres, zoals thrillers (samen met haar broer Niels) en dus ook historische (jeugd)romans. Ze schreef bijvoorbeeld Kathelijne van Kenau, een jeugdboek gebaseerd op de film Kenau. Ze schreef ook een deel in de Slash-serie: Miss Dakloos.