Leestips

Leestip: De een na laatste dood van het meisje Capone

10 februari 2016

Eerder deze week berichtten we over de genomineerden van de Harland Awards voor het beste fantasy- en SF-boek. Onze favoriet is Isabel Hoving met De een na laatste reis van het meisje Capone

´Nederland? Amsterdam? Da´s geweldig, daar ben ik geweest!´
´Echt? In welke van de twee?´
´Allebei! Die ene onder water, die is echt geweldig. Met die schattige onderwaterhuisjes die onder de mosselen zitten. En die andere is ook fantastisch. (...) Ik ben gek op Amsterdam. Veel leuker dan London en Parijs!´
In het herbouwde Amsterdam in Euroland Oostenrijk stond je na tien minuten lopen al in Parijs, zie je, en als je de andere kant op ging, was je eerst vijf minuten in Kopenhagen en dan meteen in Helsinki.

Europa anno 2099. Het continent is grotendeels overstroomd en de wereld ziet er totaal anders uit. Veel water natuurlijk. Maar dankzij diverse digitale snufjes en gadgets kan iedereen zijn eigen favoriete omgeving scheppen. Of dat nu een knus boerderijtje of een onbewoond eilandje is.

De 16-jarige Ewa heeft eventjes niet zoveel te kiezen. Haar ouders zijn vermoord en onbekende mannen maken jacht op haar. Op haar vlucht raakt ze verzeild bij Wreck BV. Voor deze organisatie moet ze op geheime missies. Gevaarlijke tochten. En haar reisgenoot Ortiz is bepaald geen lachebekje. Toch raakt Ewa steeds meer op Ortiz gesteld. Maar voor liefde is geen tijd, want ze belanden van de ene vreemde en gevaarlijke situatie in de andere.

Het is even wennen aan de vreemde nieuwe wereld van Ewa. Maar lees vooral door, want De een na laatste dood van het meisje Capone (Querido) wordt steeds spannender. Zeker wanneer een derde persoon, Foxy, zich ermee gaat bemoeien.

Dit jongerenboek van Isabel Hoving is genomineerd voor de Harland Awards. En wat ons betreft gaat ze hem winnen ook!

In het interview op Leesplein vertelt schrijfster Isabel Hoving meer over dit boek.