Leestips

Leestip: De eliminatie: wie is het waard om te blijven leven?

6 december 2017

Tien mensen zitten opgesloten. Vijf mogen leven, vijf moeten sterven. Wie beslist? Lees het in de spannende jongerenroman van Daniëlle Bakhuis: De eliminatie.

Citaat
´Ik stel voor dat we Floris elimineren.´  (...) ´We kunnen wel heel mooi beweren dat elk mensenleven evenveel waard is, maar het feit is dat je dat natuurlijk niet echt vindt.´ Ik wil haar onderbreken, maar ze gaat in één adem verder. ´Stel dat je moet kiezen,´ zegt ze, ´Een bus vol bejaarden die op de snelweg uit de bocht vliegt of een bus vol kinderen die in de vangrail rijdt tijdens een schololreisje. Wat vinden jullie erger?´

Het verhaal
Chleo zit samen met negen andere mensen opgesloten in een garage. Er is geen enkele uitweg. Alleen een opdracht op de muur: elimineer de helft om de anderen te laten leven´. Plus een mes, een pistool en vijf zelfmoordpillen. Wie beslist wie mag leven en wie moet sterven? Is de junk minder waard dan de miljonair? En is het erger een baby te doden dan een moeder? Terwijl een klok de uren wegtikt, lopen de spanningen in de garage op: wie zal de ruimte straks levend verlaten?

Vooral lezen als...
...je van spannende verhalen houdt die ook nog eens stof tot nadenken bieden. De eliminatie (Van Goor) blijft tot het einde spannend. We verklappen alleen dat er enkele doden vallen.  

De schrijfster
Daniëlle Bakhuis schreef eerst vooral meidenboeken, zoals Hou me vast. Maar de laatste jaren schrijft ze ook boeken over knagende thema´s als pesten, wat heb jij over voor geld en nu dus met De eliminatie dus een boek over hoe ver ga jij om je leven te redden. Ze kreeg het idee voor dit boek toen ze in de bus zat en daar de andere passagiers bekeek: een zieke man en een vrouw met baby. Wie zou ik redden als de bus een ongeluk krijgt? dacht ze. Een verhaal was geboren.