Leestips

Kunstleestip: De engelen van Venetië

8 november 2017

Tijdens onze kunstmaand geven we je wekelijks een kunstleestip. Vandaag De engelen van Venetië van Noëlla Elpers.

Citaat
Angelo poseerde regelmatig voor Titiaan in de kerk van de Frari, maar nooit samen met Violante en slechts een enkele keer samen met mij. Hij kwam Violante wel eens tegen op de trap als ze kwam poseren in het atelier van de meester. Angelo kreeg geen kans om met haar te praten. Ik vroeg me af hoe Violante zich voelde als hij haar smekend aankeek.


Het verhaal
De stiefbroers Angelo en Piotto maken deel uit van een rondtrekkend variété-gezelschap in Frankrijk. Op een van hun reizen ontmoeten ze koopman Guiliano Torentino. Hij vertelt prachtige verhalen over zijn vaderstad Venetië. Als Angelo´s moeder overlijdt, besluit hij samen met Piotto daar zijn geluk te gaan beproeven. In Venetië maken ze kennis met de wereldberoemde schilder Titiaan. Zij doen klusjes voor hem en dienen als model. En uiteindelijk worden ze vereeuwigd op een van zijn bekendste schilderijen.

Het schilderij
In haar boek De engelen van Venetië (Van Goor) speelt schrijfster Noëlla Elpers een vernuftig spel met de lezer. Uitgebreid vertelt ze je het levensverhaal van haar hoofdpersonen en uiteindelijk suggereert ze dat je hen in Venetië terug kunt zien op een beroemd altaarstuk, de Hemelvaart van Maria in de kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari.
Het schilderij kun je daar inderdaad bekijken en het is ook geschilderd door Titiaan. Maar Angelo en Piotto heeft de schrijfster verzonnen. Ze keek naar het beroemde schilderij, zag daarop twee jongensfiguren en bedacht hun levensverhaal erbij. Het gevolg is een meeslepend boek dat leest als een trein en waarin je ook nog een indruk krijgt van het Venetië in vroeger tijden en van de schilder Titiaan.

Meer kunstleestips vind je in onze themalijst Kunst.

Selfiewedstrijd
Geïnspireerd geraakt? Doe dan ook mee met onze selfiewedstrijd en maak kans op toffe prijzen! Lees meer: Selfiewedstrijd.