Leestips

Leeslijsttip: De greppel

29 maart 2017

Omdat het Boekenweek is tippen we deze week als tip voor je leeslijst de een na nieuwste - de nieuwste is het Boekenweekgeschenk - van Herman Koch: zijn roman De greppel.

Citaat
Ik verplaatste mijn blik naar de achterste rijen. Ik zag mijn vrouw, mijn secretaresse, een paar wethouders en raadsleden - het duurde even voordat ik ook Maarten van Hoogstraaten had gelokaliseerd. Hij had op ruime afstand van mijn vrouw plaatsgenomen, bijna aan de andere kant van de aula, dicht bij de uitgang.
Zie je wel, dacht ik. Wanneer ze niets te verbergen hadden, waren ze waarschijnlijk dichter bij of zelfs naast elkaar gaan zitten.


Het verhaal
Robert Walter, burgemeester van Amsterdam, is behoorlijk met zichzelf ingenomen. Maar sinds hij op een borrel zijn vrouw heeft zien lachen met wethouder Maarten van Hoogstraaten, slaat de twijfel toe. Hebben die twee nou vlak onder zijn neus een verhouding met elkaar? Vanaf dat moment zoekt hij overal wat achter.   

Vooral lezen want
Net als zijn andere boeken leest De greppel (Ambo|Anthos) lekker weg. En ook dit verhaal weet weer te intrigeren door een hoofdpersoon die eigenlijk niet zo sympathiek is - Robert is eigenlijk gewoon een arrogante, zelfingenomen kwal - maar die je toch meevoert in zijn gedachten. Prima boek om te lezen voor je leeslijst. Het is ongeveer niveau 3. Vraag wel even aan je leraar of je het mag lezen voor je lijst.

De schrijver
Herman Koch ken je natuurlijk van zijn roman Het diner. Daarmee brak hij door bij een breed publiek, niet alleen in ons eigen land, maar ook in Engeland en de VS. Daarna schreef hij nog onder meer Zomerhuis met zwembad. En hij is de schrijver van het Boekenweekgeschenk van dit jaar: Makkelijk leven.

Kijk voor meer leestips rondom de Boekenweek in onze speciale themalijst Verboden vruchten