Leestips

Leestip: De nieuweling

20 september 2017

Smidsleerling Fletcher ontdekt bij toeval dat hij toverkracht bezit. Vanaf dan verandert zijn leven ingrijpend. Lees De nieuweling, boek 1 van de nieuwe fantasyserie Summoner, van Taran Matharu.

Citaat
De woorden bleven elkaar in een meedogenloze dreun opvolgen, tot hij eindelijk bij de allerlaatste regel aankwam. Zodra de laatste woorden waren uitgesproken, trad er in zijn geest een verandering op die hij herkende, het gevoel van vlijmscherpe helderheid dat hij ervoer op het moment dat hioj zijn pijl losliet, maar dan twee keer zo sterk als hij ooit had meegemaakt. 

Het verhaal
Van een rondreizende soldaat krijgt smidsleerling Fletcher een oud boek. Als hij een spreuk daaruit hardop uitspreekt, roept hij onvermoede krachten op: er verschijnt een hagedisachtige demon, die vanaf dat moment zijn trouwe metgezel wordt. Fletcher blijkt een summoner: een tovenaar met de gave demonen op te roepen en voor hem te laten vechten. Na een vlucht uit zijn dorp belandt hij op Vocans, de school waar summoners worden opgeleid om de strijd tegen de Orks aan te voeren. Fletcher maakt er vrienden, zoals de dwerg Othello, maar ook vijanden.

Vooral lezen als
Je een fantasyfan bent. De nieuweling (Van Goor) is een mix tussen Harry Potter en In de ban van de ring. Of het echt zo bijzonder is als deze twee klassiekers, moet uit de vervolgdelen nog blijken, maar dit eerste boek belooft wel wat. 

De schrijver
Taran Matharu (1990) is geboren in Londen en woont in New York. Zijn eerste boek schreef hij toen hij 9 jaar oud was. En op zijn 22e begon hij opnieuw. Hij deed mee aan de National Writing Month, met het eerste deel van de Summoner-serie als resultaat. In eigen land verschenen tot nu toe drie delen - The Novice, The Inquisition en The Battlemage - plus een boek over de dwerg Othello en de prequel Origins. Het vierde deel The Outcast staat op de lat voor 2018. Tot nu toe is alleen deel 1 in het Nederlands vertaald.