Leestips

Leestip: De spill zone

11 april 2018

Een verlaten terrein vol dode mensen en vreemde wezens. De spill zone is niet voor niets verboden terrein. Maar Addie gaat er stiekem heen om foto´s te maken. Lees het eerste deel van De spill zone, een dystopische graphic novel. 

Citaat
Dit zijn mijn regels. Een: maak nooit foto´s van doden. (...) Regel twee. Kijk niet naar het licht in de putten. Krijg je nachtmerries van. Regel drie: mijd de fabrieken. De ratten die daar wonen zijn net kleine vleespoppen. Vier: luister niet naar kattengejank. Na een tijdje lijkt het alsof ze praten. Vijf: knoei niet met de projectjes van de zone. En regel zes: stap nooit, nooit van de motor.

Het verhaal
Sinds een mysterieus ongeval is een groot gedeelte van de stad verboden terrein. Deze spill zone is een naargeestige plek vol dode mensen (vleespoppen) en vreemde wezens. Toch gaat Addie er regelmatig stiekem naartoe om foto´s te maken. Deze foto´s zijn gewild bij verzamelaars en zo houden Addie en haar zusje zich in leven. Maar nu vraagt een verzamelaar haar om het gebouw in te gaan waar haar ouders zijn gestorven.

Vooral lezen als...
... je van strips houdt en van spannende dystopische verhalen. In dit eerste deel worden vooral veel vragen opgeworpen: Wat is er precies gebeurd in de spill zone? Wat heeft Addies zusje gezien tijdens de ramp, waardoor ze nu niet meer praat? En is de pop van haar zusje wel te vertrouwen?

De makers
Scott Westerveld schreef het verhaal voor de graphic novel De spill zone. Deze Amerikaanse schrijver heeft al diverse sciencefiction-boeken op naam staan, zoals Niemand is veilig en de serie Middernachters. Alex Puvilland tekende voor de fraaie illustraties. Hij werkt voor filmstudio DreamWorks; dit is zijn eerste eigen boek.