Leestips

Leestip: De sprookjesverteller

10 mei 2017

Anna wordt verliefd op Abel. Maar zijn verhalen zijn niet alleen sprookjesachtig, maar verhullen ook een gruwelijke waarheid. Lees het meeslepende boek De sprookjesverteller van Antonia Michaelis.

Citaat
Ze hoorde het rumoer in de eetzaal niet meer. Ze hoorde Abel. Alleen nog maar Abel. Dit was het moment waarop alles zich van binnen naar buiten keerde. Het moment waarop het verhaal begon dat ook Anna´s verhaal zou worden. Het was natuurlijk al eerder begonnen, met de pop, met de oude oordopjes, met het kleine meisje op het troosteloze schoolplein. Met haar wens om te begrijpen wie of hoeveel personen Abel Tannatek was.

Het verhaal

Anna raakt in de ban van Abel en het sprookje dat hij aan Micha, zijn jonge zusje van 6 vertelt. Anna en Abel komen hij twee verschillende werelden, zij uit een rijk en harmonieus gezin, hij uit een achterbuurt met een moeder die verdwenen is en een vader die al veel langer uit beeld is. Toch worden ze verliefd en vinden ze steun bij elkaar. Maar er is ook iets duisters aan Abel. Wat wil hij via zijn sprookje nou echt duidelijk maken? En wat heeft hij te maken met de moorden in het stadje? 

Vooral lezen want

De sprookjesverteller (Lemniscaat) is een bijzonder boek. Het gaat over de meest vreselijke dingen verpakt in een sprookjesachtig verhaal en poëtische taal. De gebeurtenissen in de werkelijkheid worden steeds afgewisseld door vervolgdelen uit Abels sprookje over een kleine koningin (zijn zusje) die vecht tegen vijanden. Je wenst als lezer uit alle macht dat dit sprookje goed afloopt, voor Anna, Micha én Abel. 

De schrijfster

De Duitse Antonia Michaelis (1979) studeerde medicijnen, maar heeft uiteindelijk gekozen om schrijver te worden. Ze heeft diverse kinder- en jeugdboeken, romans en toneelstukken op naam staan. De sprookjesverteller verscheen in 2011 in Duitsland.