Leestips

Leeslijsttip: De trooster

28 maart 2018

Komende zondag is het Pasen. Als leeslijsttip van de maand kozen we een boek dat speelt rond de Paastijd: De trooster van Esther Gerritsen. 

Citaat
´Iedere man,´ zei Henry, ´is in staat - of hij dat nou erkent of niet -, iedere man is tot het vreselijkste in staat. Jij ook.´ Hij wees naar me.
Ik wist niet wat ik moest zeggen, niet omdat ik het met hem oneens was, of hem wilde overtuigen van zijn ongelijk, maar omdat ik verrast was door mijn gevoel. Ik voelde me vreemd genoeg gevleid omdat hij beweerde dat wij hetzelfde waren, hij en ik, al was het dan in weinig verheffende gedachten.


Het verhaal
Jacob leeft teruggetrokken als koster in een klooster. Hij gelooft heilig in God en is tevreden met zijn rustige leven. Maar dan leert hij Henry Loman kennen, een gevallen politicus die een tijdje komt logeren in het klooster. De mannen zijn totaal verschillend en toch ontstaat er een vreemde vriendschap. Jacob bloeit op en Henry krijgt opeens last van een geweten.

Vooral lezen want
Een klooster en twee oudere mannen, daar loop je misschien niet meteen warm voor, maar De trooster (De Geus) is een fijn boek om voor je leeslijst Nederlands te lezen. Het is niet moeilijk om te lezen, grappig en diepzinnig tegelijk. Wat is ervoor nodig om een goed mens te zijn? Is geloof een troost of een last? En lijk jij meer op Jacob of op Henry? Dit boek laat je daarover nadenken. 

De schrijfster
De hoofdpersonen in de boeken van Esther Gerritsen (1972) staan altijd net een beetje buiten de gewone samenleving. Ze zijn buitenstaanders, zoals Jacob in dit boek of Bonnie in Superduif. Gerritsen weet dat op zo´n manier te beschrijven dat het zowel grappig als schrijnend is. Haar boek Dorst, over een moeder-dochterrelatie, is onlangs verfilmd. 

Je kunt dit boek lezen voor de leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 4. Overleg wel eerst met je leraar Nederlands of je het mag lezen.