Leestips

Leestip: De zon is ook een ster

19 juli 2017

Nog slechts een dag heeft Natasha, voordat zij en haar familie het land uitgezet worden. En net die ene dag ontmoet ze Daniel. Lees de nieuwe jongerenroman van Nicola Yoon: De zon is ook een ster

Citaat
Het poëtische hart kun je geen langetermijnbeslissingen toevertrouwen. (...)
En toch sta ik hier op straat met Daniël, op wat bijna zeker mijn laatste dag in Amerika is. Mijn grillige, onpraktische, niet aan de toekomst denkende, onzinnige hart wil Daniël. Het geeft er niet om dat hij te open is of dat hij niet weet wat hij wil of dat hij ervan droomt dichter te worden, een beroep dat leidt tot teleurstelling en armoede.
Ik weet dat niemand voor iemand gemaakt is, en toch sta ik me hier af te vragen of ik het misschien bij het verkeerde eind heb.


Het verhaal
Natasha is nuchter, ze gelooft niet in dromen of het lot. Dus als ze op haar allerlaatste dag in de VS, voordat zij en haar familie het land worden uitgezet naar hun geboorteland Jamaica, een bijzondere jongen ontmoet, wil ze haar hart het zwijgen opleggen. Daniël is juist een dromer. Maar wel eentje die zichzelf wegcijfert om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Dus wordt hij chirurg en geen dichter. Natasha en Daniël trekken de hele dag samen op, een dag die hen beiden zal veranderen. 

Vooral lezen want
De zon is ook een ster (Querido) is romantisch, het is een boek voor iedereen die wil geloven in dromen en zelf over zijn leven wil beslissen. Het is ook spannend: de klok tikt door voor Natasha, lukt het haar nog om uitzetting te voorkomen?

De schrijfster
De Amerikaanse schrijfster Nicola Yoon debuteerde in 2015 met de jongerenroman Alles wat je lief is. Dat boek belandde meteen op nummer 1 van de New York Times bestsellerlijst; het is verfilmd onder de titel Everything, everything. Net als in De zon is ook een ster leert de hoofdpersoon om voor zichzelf op te komen en het leven te leiden dat zij wil.