Leestips

Leestip: Donkerblauwe woorden

26 juli 2017

Kunnen boeken je leven redden? Soms wel. Lees het prachtige Donkerblauwe woorden van Cath Crowley.

Citaat
Lieve Henry,
Ik laat deze brief voor je achter op dezelfde bladzijde als ´The Love Song of J. Alfred Prufrock´, omdat jij van dat gedicht houdt en omdat ik van jou hou. Ik weet dat je met Amy uit bent, maar Amy kan me wat ... ze houdt niet van je, Henry (...) Ik vind zo ongeveer alles aan je geweldig en ik ken je al tien jaar, dus dat zegt wel iets.


Het verhaal
Henry´s ouders hebben een tweedehandsboekwinkel met daarin een bijzonder plekje: de Brievenbibliotheek. Hierin kunnen mensen brieven achterlaten in boeken. Drie jaar geleden stopte Rachel vlak voor haar verhuizing een liefdesbrief in Henry´s lievelingsboek. Maar hij heeft haar nooit geantwoord. En nu is Rachel terug in de stad. Verdrietig door de dood van haar broer. En bang om haar vroegere vriend Henry weer te ontmoeten. Henry is verdrietig omdat het weer eens uit is met Amy. Een verhaal over ontdekken wat echt belangrijk is voor jou in het leven. 

Vooral lezen want
Lees dit boek vooral als je houdt van een romantisch verhaal met een beetje diepgang. En als je van boeken houdt, want die spelen ook een hoofdrol in Donkerblauwe woorden (Young & Awesome). 

De schrijfster

Cath Crowley is een Australische schrijfster van YA-boeken. Haar eerste boek verscheen in 2004: The Life and Times of Gracie Faltrain. Voor haar zesde, ook in het Nederlands vertaalde jongerenroman Graffiti Moon won ze diverse prijzen. Donkerblauwe woorden is mede geïnspireerd door de ziekte en dood van haar vader. Toen haar vader ziek werd, stuurde hij haar boeken die hij had gelezen om samen te bespreken. ´And they arrived covered with his thoughts - invisible - on the pages. Those things were precious before he died, but even more so after´, vertelt ze in een interview. In het boek vind je die liefde voor woorden en boeken terug, evenals de kracht die ze je kunnen geven in tijden van rouw en verlies.