Leestips

Leestip: Door het vuur

8 februari 2017

Na vele jaren ziet Iris haar vader terug. Ze heeft weinig tijd om hem beter te leren kennen, want hij ligt op sterven. Een nieuwe prachtige jongerenroman van Jenny Valentine: Door het vuur.

Citaat
´Wanneer heb je hem voor het laatst gezien?´ vroeg ik.
´Wanneer is hij bij ons weggegaan? ik weet het niet. Dertien jaar geleden? Veertien? Misschien twaalf. Wanneer was het Lowell?´
Lowell haalde zijn schouders op: ´Al sla je me dood.´
Ik duwde mijn kom weg. ´En waarom hebben jullie je eigenlijk zo opgedoft? Waar is dat goed voor?´
´We moeten eruit zien alsof het ons voor de wind gaat (...) Ik wil niet dat hij denkt dat we achter zijn geld aan zitten.´


Het verhaal
Iris was nog maar een peuter toen haar moeder haar vader Ernest verliet. Nu zijn haar moeder en stiefvader, Lowell, op de vlucht voor schuldeisers halsoverkop vanuit de VS teruggekeerd naar Engeland. Als blijkt dat Ernest op sterven ligt, ruiken ze geld, heel veel geld. Ernest bezit namelijk een schilderijenverzameling die miljoenen waard is. Iris kan het eerst allemaal weinig schelen. Ze mist haar goede vriend Thurston. En ze doet wat ze altijd doet als ze zich onmachtig voelt: een goed vuurtje stoken. 

Vooral lezen want:
Door het vuur (Luitingh-Sijthoff) is een superspannend verhaal. Niet alleen blijft lang onduidelijk wat er in het verleden precies is gebeurd en waarom Iris zo dol op vuur is. Ook het heden zit vol raadsels. Het verhaal opent opent met het einde, als Iris na de begrafenis van Ernest een flink vuur in de tuin aansteekt. Wat verbrandt ze precies? En waarom zijn haar moeder en Lowell zo wanhopig? Op het eind ontdek je het geheim dat Iris en haar vader delen. En heb je Iris heel wat beter leren kennen en begrijpen.

De schrijfster
De Britse Jenny Valentine (1970) won met haar debuut Finding Violet Park (in Nederland: Op zoek naar Violet Park) de Guardian Children´s Fiction Prize. Ze schrijft over jongeren die op zichzelf teruggeworpen worden en zich desondanks staande weten te houden. Zoals Iris dus. Andere titels zijn onder meer Mierenkolonie (Moon) en Het dubbelleven van Cassiel Roadnight (Moon).