Leestips

Leeslijsttip: Een heel bijzonder meisje

25 april 2018

Bijna meivakantie. Een mooie tijd om voor je leeslijst te lezen. Bijvoorbeeld dit boek van Anna van Praag over een sekte: Een heel bijzonder meisje.

Citaat
En dat je me meeneemt in je toverachtige wereld van glamour en nooit saai. Waarin iedereen niets liever wil dan bij jou zijn, in jouw zon. Dat je mijn naam zegt, opnieuw en opnieuw, en dat je zegt dat ik het goed doe. ‘Je bent een heel bijzonder meisje.´ En ik wil niet dat het ophoudt -maar dan houdt het op.
Ga weg, wil ik zeggen, je hebt mijn bloed gezien en mijn spuug en mijn snot en nu is er helemaal niks meer van me over dat van mij alleen is. Ik wil niet dat ik zo weinig ben en ik wil niet wat er komt als je daar ook nog eens doorheen valt, ik wil het niet.

Het verhaal
Sinds Alicia´s ouders zich hebben aangesloten bij Casa Nostra, lijkt het leven wel een feest. Alicia bewondert leider Sofia mateloos en alle dagen dat ze niet bij deze sekteachtige groep kan zijn, vindt ze maar saai en kleurloos. Haar wereld stort dan ook in als Sofia het gezin van Alicia wegstuurt. Opeens is haar leven een stuk minder perfect. 

Vooral lezen want:
Een heel bijzonder meisje (Lemniscaat) geeft een goed beeld van de verleidelijke en enge kanten van een sekte.    

De schrijfster
Anna van Praag schreef eerst vooral fantasy-achtige en spannende verhalen. Tegenwoordig schrijft ze vooral realistische verhalen, waarbij ze ook put uit dingen die ze zelf meemaakte. Dat geldt ook voor dit boek: Anna groeide van haar tiende tot haar vijftiende deels op in een sekte. Het boek geeft een goed beeld van de aantrekkelijke en enge kanten van een sekte.  

Dit boek kun je lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is niveau 2