Leestips

Leestip: Een Mann

22 maart 2017

Klaus heeft het gevoel dat hij in de ogen van zijn vader, de wereldberoemde schrijver Thomas Mann, niets goed kan doen: Een Mann, van Rindert Kromhout.

Citaat
´Vergezel je me als ik Bauschan uitlaat?´ vroeg de tovenaar de volgende ochtend. Hij zat met zijn krant in de voorjaarszon op de veranda.
´Graag,´ zei Klaus. Hij wilde met zijn vader praten over Willi´s idee.
Ze gingen naar de Engelse tuin. De frisse wind die door Duitsland waaide was overal voelbaar en zichtbaar. Het park was aangeveegd, de terrassen zaten vol, op de paden liepen vrouwen met volle boodschappentassen, fazanten scharrelden rond, soldaten waren nergens te zien.´
´Je had gisteravond nog laat bezoek in je kamer,´zei vader, ´en je had het kennelijk naar je zin.´
Klaus was met stomheid geslagen. Was het niet Erika, maar zijn vader die aan de deur had staan luisteren?

Het verhaal
Erika en Klaus zijn de oudste kinderen van de wereldberoemde Duitse schrijver Thomas Mann. Ze groeien op in het turbulente München tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Net als zijn vader wil Klaus schrijver worden. En beroemd. Maar waar Erika met al haar leugens en ander wangedrag bij haar vader steeds kan wegkomen, heeft Klaus het gevoel dat hij in de ogen van zijn vader niets goed kan doen. Het dwingt hem als 19-jarige al geregeld en voor langere tijd het ouderlijk huis te verlaten. Hoe hij zijn gevoelens met zijn vader moet bespreken, weet hij niet. Is een brief de oplossing?

Vooral lezen want

Een Mann
(Leopold) schetst een levendig beeld van een bijzondere familie in een roerige tijd. Namen uit de literatuurgeschiedenis worden mensen. Tegelijkertijd vertelt het boek een universeel verhaal van een zoon die moet opboksen tegen een beroemde vader.

De schrijver

Schrijver Rindert Kromhout stortte zich een aantal jaren terug op de kring van schrijfster Virginia Woolf en haar zuster, schilder Vanessa Bell. Met Vanessa´s drie kinderen reconstrueerde Kromhout het reilen en zeilen van de zogenoemde Bloomsbury groep.

Nu heeft Kromhout zich, in zijn boek Een Mann, met Thomas Mann en zijn gezin beziggehouden. Materiaal was er genoeg, want zo ongeveer alle kinderen Mann - behalve Erika en Klaus nog vier - hebben zoiets als een autobiografie geschreven. Kromhout kruipt in het gezin waar vader Thomas en moeder Katia consequent de tovenaar en Mielein worden genoemd. Ook komen er tal van beroemdheden uit de wereld van de literatuur en het theater langs. In een rokerige bierkelder mag zelfs Adolf Hitler nog een redevoering houden.