Leestips

Winterlezen: Een van de beste YA-debuten van 2017

2 januari 2018

Een goede YA-roman schrijven? Catherine Barter probeerde het en haar debuut Onruststokers mogen we gerust een van de beste debuten van 2017 noemen.

Citaat
Ik tuur naar de foto. Hij is zwart-wit en er liggen een heleboel vrouwen op de grond met de armen in elkaar gehaakt. Sommige vrouwen in het midden hebben hun vuist opgestoken. Ik vind hun gezichtsuitdrukkingen leuk: ze kijken tegelijkertijd kwaad en vrolijk. (...) Dus draai ik hem weer om en kijk naar de derde vrouw van links die haar ogen dicht heeft en iets naar de hemel roept en blijkbaar Heather Kennedy is. 

Het verhaal
Alena Kennedy woont sinds haar derde bij haar halfbroer Danny en zijn vriend Nick. Als ze ontdekt dat haar moeder een beroemde actievoerster was, wil ze daar meer over weten. Maar Danny weigert er over te praten. Sterker, hij gaat zelfs werken voor een politicus die haaks staat op wat zijn moeder, en Nick, belangrijk vinden. De spanningen lopen thuis steeds hoger op. Wat wil Danny precies voor Alena verborgen houden? 

Vooral lezen als...

...je van realistische boeken houdt en graag nadenkt over maatschappelijke thema´s. Zijn actievoerders bijvoorbeeld onruststokers? En moeten volwassenen kinderen beschermen tegen de boze buitenwereld?

De schrijfster

De Britse Catherine Barter houdt zelf ook van politieke actie. Ze is mededirecteur van Housmans, een boekwinkel in Londen waar actievoerders hun hart kunnen ophalen. Waarschijnlijk is Nicks koffiebar geïnspireerd op deze winkel. Onruststokers (Lemniscaat) is Barters debuut als YA-schrijver.