Leestips

Spannende leestip: Een van ons liegt

14 juni 2017

Vijf leerlingen zitten in het lokaal, eentje komt er niet levend meer uit. Wie van de andere vier heeft iets te verbergen? Een van ons liegt is een spannend schoolverhaal van Karen McManus.

Citaat
Agent Budapest kijkt de rest van ons aan. (...) ´Zijn jullie ookt bang geweest dat je op Simons app zou belanden? Dat je het gevoel had dat je constant iets boven het hoofd hing of zo?´
´Ikke niet,´ zeg ik, maar mijn stem klinkt minder zelfverzekerd dan ik had gewild. Als ik mijn blik losmaak van agent Budapest valt me op dat Addy en Bronwyn wel tegenpolen lijken. Addy is zo bleek als een spook, Bronwyn ziet knalrood. Nate staart ook even naar hen, dan kantelt hij zijn stoel naar achteren en kijkt agent Budapest aan.
´Iedereen heeft geheimen,´ zegt hij. ´Ja, toch?´


Het verhaal
Simon heeft een app waarin hij alle roddels en geheimen van leerlingen verklapt. Tijdens een strafuur samen met Addy, Bronwyn, Nate en Cooper stikt Simon in met pindaolie vervuild water. De politie verdenkt de andere vier leerlingen. Een van hen of allevier samen wilden Simon uit weg ruimen voordat hij hun geheimen zou onthullen, zo zegt de politie. En het klopt, stuk voor stuk hebben ze een geheim dat echt niemand ooit mag weten. 

Vooral lezen want
Het verhaal is een spannende en intrigerende puzzel: wie heeft Simon vermoord? Afwisselend lees je vanuit een van de vier verdachten. En hoe verder je leest, hoe meer je denkt: deze aardige mensen kunnen toch echt nooit een moord gepleegd hebben?! Maar wie heeft het dan wel gedaan?

De schrijfster
De Amerikaanse Karen M. McManus is marketing- en communicatiespecialist, maar schrijft al sinds haar jeugd verhalen. Een van ons liegt (Van Goor) is haar YA-debuut. Het boek verschijnt kort na publicatie meteen al in zestien vertalingen. 

Kijk voor meer spannende leestips in onze themalijsten Detectives en thrillers en Spanning en avontuur