Leestips

Spannende leestip: Elanus

20 juni 2018

Jona houdt ervan mensen te bespioneren met zijn zelf gemaakte drone. Dat blijkt gevaarlijker dan hij had kunnen vermoeden. Drone is de nieuwste thriller van Ursula Poznanski. 

Citaat
´Hallo. Ja, met mij. waarom nam je daarnet niet op?´
Perfect. Een glashelder geluid. De opname had Jona twee minuten geleden al gestart, dus kon hij nu ontspannen achterover leunen en later zo vaak als hij wilde de scène terugspelen. En het telefoontje afluisteren.
´Ik ben zo bang.´ Ze praatte opeens een stuk zachter, maar nog steeds verstaanbaar. ´Nee, geen idee wie het is. Maar hij weet iets.´


Het verhaal
Jona is superslim, op zijn 17e studeert hij al aan een elite-universiteit. In vrienden maken is hij minder goed. Hij bespioneert liever mensen, met zijn zelf geknutselde drone, Elanus geheten, om hun geheimen te weten te komen. Bovendien laat hij enkele mensen anoniem weten dat hij hen in de gaten houdt. Jona ontdekt al snel dat dat niet zonder gevaar is. Als de eerste dode valt op de universiteit, begint hij ´m behoorlijk te knijpen.  

Vooral lezen want
Elanus (Lemniscaat) is een lekker spannend boek. Jona is in het begin best een irritante hoofdpersoon - wat is die jongen arrogant! - maar hij leert zijn lesje wel. Net als hij wil je ontdekken wat er nou precies aan de hand is. 

De schrijfster
De Oostenrijkse Ursula Poznanski is journalist en schrijfster. Ze schrijft thrillers voor jongeren en volwassenen. Hierin draait het vaak om uit de hand gelopen (computer)spelletjes. In Saeculum gaat het bijvoorbeeld over een middeleeuws rollenspel dat in een nachtmerrie eindigt en in Vijf vallen er doden bij een geocachingspel. Elanus past helemaal in dit rijtje.