Leestips

Leestip: Gedichten van de broer van Roos

1 februari 2017

Tim Hofmans debuut als dichter gaat als een speer: binnen een week verschenen er vier drukken. Maak ook kennis met Gedichten van de broer van Roos.

Citaat
Eggte liefde

Ei
l´oeuf
you

De bundel
Van dit soort woordgrapjes als in bovenstaand citaat houdt Tim Hofman. Er staat er tenminste diverse in zijn debuutbundel Gedichten van de broer van Roos (Meulenhoff). Maar daarnaast staan er ook langere, diepgravender gedichten in, bijvoorbeeld over eenzaamheid, angst voor de dood of over ex-vriendinnen. Verder is Tim dol op rijm. De bundel telt veel gedichten waarin hij zoveel mogelijk rijmwoorden in een zin probeert te krijgen. Bijvoorbeeld in zijn gedicht over de schilder Vincent van Gogh: ´Ik dacht aan te verachten klachten en gedachten en trachtte smachtend  te wachten op verzachtende gedachten (...)´.

Vooral lezen want:
Het is een mooie bundel om eens kennis te maken met wat dat nou zou kunnen zijn, poëzie. Nu eens lekker pielen met taal, dan weer een diepere gedachte, Tim biedt het je allemaal. En als je dan, om met Herman Finkers te spreken denkt: poëzie so moeilijk nie, neem dan vooral een kijkje in onze themalijst Poëzie.  

De schrijver

Tim Hofman (1988) ken je vast al van tv-programma´s als Spuiten & Slikken en Je zal het maar hebben. In 2016 was hij bovendien winnaar van het spelprogramma Wie is de Mol? En je kunt hem regelmatig zien als tafelheer bij DWDD. Maar stiekem schrijft hij dus al sinds zijn veertiende gedichten. De laatste tijd treedt hij steeds vaker op als dichter. Deze debuutbundel is een waar verkoopsucces: binnen een week was het toe aan de vierde druk. Verder is hij in het nieuws gekomen met zijn actie om jongeren op te roepen te gaan stemmen op 15 maart.
O ja, en Tim heeft inderdaad een zus die Roos heet. Zijn twitteraccount is daarom @debroervanroos
En wil je Tim live ontmoeten? Kom dan naar de Dag van de Literatuur op 9 maart, want hij is daar presentator.