Leestips

Leestip: Gefeliciteerd, Leonard Peacock

14 september 2016

Leonard Peacock is vastbesloten: op zijn 18e verjaardag gaat hij zelfmoord plegen. Lees zijn verhaal in Gefeliciteerd, Leonard Peacock van Matthew Quick.

Als mijn klasgenoten evenveel energie staken in het verbeteren van onze maatschappij als in het toelatingsproces voor de universiteit, zou het hier de hemel op aarde zijn.
Schijn, allemaal schijn.
De mooie façade.
Blind Leven In Een Blinde Wereld 101.
Er wordt hier zo met bullshit gesmeten dat de stank je de adem beneemt. Het mooiste van mezelf van kant maken is dat ik dan niet naar zo´n nepuniversiteit hoef en niet zo´n duffe universiteitstrui hoef te dragen die moet bewijzen dat ik slim ben of zo.


Leonard Peacock heeft flink tabak van zijn toekomst. Hij wil niet net als zijn klasgenoten alles doen om op de beste universiteit te komen. Soms oefent hij hoe het is om volwassen te zijn en daar wordt hij alleen maar vreselijk depressief van. Daarom heeft Leonard een besluit genomen: op zijn 18e verjaardag gaat hij zelfmoord plegen. En hij gaat ook zijn vroegere vriend Asher Beal doodschieten.

Gewapend met een oud pistool van zijn grootvader en vier cadeaus gaat hij op pad. Het zijn afscheidscadeaus voor vier mensen die belangrijk zijn in zijn leven: de oude buurman met wie hij altijd Bogart-films kijkt, een jongen van school naar wiens vioolspel hij al jaren luistert, een meisje dat hij op straat leerde kennen en een leraar van school. Hij wil hen laten weten dat het niet aan hen ligt. 

Hij vertelt de vier mensen niet van zijn plan. Stiekem hoopt hij dat ze hem zullen tegenhouden. Dat valt tegen. Ook het doodschieten van Asher valt vies tegen. Dan pleegt Leonard nog één telefoontje.

Gefeliciteerd, Leonard Peacock
(Lemniscaat) is een bijzonder boek. Het is spannend omdat je wilt weten waarom Leonard zelfmoord wil plegen - en of dat ook echt gaat gebeuren. Leonard vertelt zijn verhaal met de nodige zelfspot en onderbreekt zichzelf regelmatig met lange voetnoten. Bijzonder zijn ook de brieven uit de toekomst die Leonard zichzelf schrijft. Je hoopt uit alle macht dat hij die toekomst mag beleven.
Het boek is geschreven door Matthew Quick. Hij is ook de auteur van The Silver Linings Playbook dat is verfilmd met onder meer Jennifer (Hongerspelen) Lawrence in de hoofdrol.