Leestips

Leestip: Het achterhuis in strip

18 oktober 2017

Het achterhuis is de titel van het beroemdste dagboek ter wereld, dat van Anne Frank. Om te zorgen dat ook jongeren dit lezen is er nu een stripbewerking.  

Citaat
Lieve Kitty, ik zal, hoop ik, aan jou alles kunnen toevertrouwen, zoals ik het nog aan niemand gekund heb. En ik hoop dat je een grote steun voor me zult zijn. 

Het verhaal
Op 20 juni 1942, op haar 13e verjaardag, krijgt Anne Frank een dagboek cadeau. Ze is er blij mee: eindelijk heeft ze een ´vriendin´ aan wie ze alles kan vertellen. Ze noemt haar Kitty. Drie weken later duikt de familie samen met een ander joods gezin onder in het Achterhuis, enkele geheime kamers in het kantoor van vader Frank. Anne heeft haar dagboek harder dan ooit nodig. Ze vertelt Kitty over haar dromen, haar groeiende verliefdheid op Peter en haar angsten. Op 1 augustus 1944 schrijft Anne voor het laatst in haar dagboek. Ze sterft voorjaar 1945 in Bergen-Belsen.

De strip
De makers Ari Folman en David Polonsky gebruiken in hun strip de letterlijke tekst van het dagboek, maar hebben deze wel ingekort. Er zijn een paar bladzijden met alleen tekst, bijvoorbeeld de laatste dag kun je integraal lezen. Je krijgt een goed beeld van het achterhuis. Mooi is ook de verbeelding van Annes dromen, angsten en fantasieën. Daarin zitten, net als in Annes eigen tekst, ook veel grapjes.   

Vooral lezen want
Het dagboek van Anne Frank is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Het geeft je via een heel persoonlijk verhaal een indringend beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is het een heel mooi verhaal over een opgroeiend meisje dat ondanks die verschrikkingen blijft geloven in het leven en toekomstdromen koestert. Door deze stripbewerking wordt Annes verhaal toegankelijk voor nog meer mensen. 

De makers

Ari Folman is een filmregisseur. Vijf jaar geleden vroeg het Anne Frank Fonds hem om een animatiefilm te maken van Het achterhuis. Folman zei na lang aarzelen ja, omdat hij net als het fonds hoopte dat zo nog meer mensen, vooral jongeren, kennis zouden maken met Annes dagboek. Samen met striptekenaar David Polonsky maakte Folman eerst deze stripbewerking. Op basis daarvan komt er wellicht straks ook een tekenfilm.