Leestips

Leestip: Het beste debuut van 2015

30 december 2015

Met de sterren van 2015 presenteren we onze top tien van het afgelopen boekenjaar. Vandaag het beste debuut en een boek dat ook best de prijs van meest vreemde titel had kunnen krijgen: Muidhond van Inge Schilperoord.

Nu moet ik goed opletten, dacht Jonathan. Nu. Het begint nu. Hij legde zijn trillende handen in zijn schoot en wreef met zijn duim van zijn rechterhand langzaam over het kootje van zijn linker, in de hoop dat het hem kalm zou maken. Het was de laatste ochtend van zijn gevangenschap.

Jonathan zat vast wegens een zedenmisdrijf, maar wordt wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Hij is vastbesloten zichzelf in de hand te houden en het goede te doen. 

Hij trekt weer bij zijn oude moeder in en doet zijn best zo gewoon mogelijk te doen. Maar de verleidingen liggen op de loer. Zo raakt hij bevriend met het buurmeisje. Hij spreekt zichzelf voortdurend toe dat hij afstand moet bewaren. Maar zij zoekt zijn gezelschap juist op. 

In Muidhond (Podium) beschrijft Inge Schilperoord met moordende precisie wat Jonathan allemaal doet en denkt. Zo voel je als lezer hoe hij leeft op een vulkaan die voortdurend dreigt uit te barsten. De titel verwijst naar de vis die Jonathan heeft gevangen en thuis verzorgt - muidhond is een soort karper. De vis lijkt een anker waar haar hoofdpersoon zich aan vastklampt - als hij de vis maar goed verzorgt, komt alles goed - maar het verhaal beweegt zich naar een onontkoombaar noodlot. 

Schilperoord baseerde haar hoofdpersoon op een van de eerste cliënten waar ze als forensisch psycholoog mee te maken kreeg. Met haar roman wil ze een ´onbespreekbaar thema als pedofilie bespreekbaar maken´. 

De debuutroman kreeg lovende recensies en is bekroond met de Bronzen Uil voor de beste debuutroman. Het boek stond bovendien op de shortlist voor de ECI Literatuurprijs.