Leestips

Winterlezen: Het boek uit 2017 waar het langst naar uitgekeken is

28 december 2017

Fans hebben er reikhalzend naar uitgekeken en op de tiende van de tiende maand van 2017 was er dan eindelijk een nieuwe John Green: Schildpadden tot in het oneindige

Citaat
Je zit met je moeder tv te kijken (...) en je denkt aan een jongen die je hand vasthield en naar je vinger keek, en dan komt er een gedachte bij je op: Je moet de pleister eraf halen en kijken of het niet ontstoken is. Dat wil je niet echt doen; het is domweg een invasie. Iedereen heeft ze. Maar jij kunt de jouwe de mond niet snoeren. Omdat je al een aardige hoeveelheid cognitieve gedragstherapie achter de rug hebt zeg je tegen jezelf: Ik ben niet mijn gedachten, ook al weet je diep eigenlijk niet goed wat jij dan wél bent. Dan geef je jezelf opdracht op het kruisje in de bovenhoek van de gedachte te klikken om hem te laten verdwijnen. En wie weet werkt dat even: je zit weer thuis, naast je moeder op de bank, en dan zegt je brein: Eh, wacht even. Maar als je vinger nou ontstoken is? Waarom kijk je niet even?

Het verhaal
Schildpadden tot in het oneindige (Gottmer) gaat over Aza. Ze heeft een dwangstoornis en dat maakt contact met anderen moeilijk. Want stel dat ze dan een enge infectieziekte oploopt? Toch gaat ze met haar vriendin Daisy op zoek naar een verdwenen miljonair. Ze wordt zelfs verliefd op zijn zoon Davis. Lastig, want hoe zoen je met iemand zonder een infectie op te lopen? Aza vecht uit alle macht om haar gedachten de baas te worden.

Vooral lezen als...
... je een fan bent van John Green, ja duh! Heb je nog nooit iets van hem gelezen? Doe dat dan nu. Want zoals onze blogger Nena zegt: ´Lees dit boek! Of je nou jong bent of oud, een angststoornis hebt of niet, graag leest of niet, dit boek boek leest als een trein. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld zal zijn.´

De schrijver
John Green is een van de belangrijkste en bekendste Amerikaanse YA-schrijvers. Zijn grote doorbraak kwam met Een weeffout in onze sterren, zeker nadat dit boek ook nog eens werd verfilmd (The Fault in Our Stars). De vaste ingrediënten in zijn boeken: slimme hoofdpersonen die worstelen met zichzelf en de wereld en heel veel humor. Juist die combinatie maakt ze meeslepend.