Leestips

Leestip: Het boek van Memory

13 januari 2016

Daar zit ze dan, in een dodencel. Letterlijk te schrijven voor haar leven. Lees Het boek van Memory, een indringend verhaal van Petina Gappah.

We leven op rantsoenen. Elke vrouw krijgt slechts een halve rol wc-papier, als ze die al krijgt, en vijfentwintig milliliter tandpasta per week, en vierenhalf maandverband per maand. En het is een half maandverband, dat keurig doormidden is geknipt, compleet met een bungelende vleugel. Het staat allemaal ergens zwart-op-wit in een of andere wettelijke bepaling.

De 28-jarige Memory zit al twee jaar in de Extra Beveiligde Gevangenis Chikurubi in Zimbabwe. Ze is veroordeeld tot de doodstraf omdat ze haar adoptievader, Lloyd Hendricks, heeft vermoord.

Haar advocate is in hoger beroep gegaan. En ze drukt Memory op het hart om alles op te schrijven wat ze heeft meegemaakt. En dus zit ze in haar cel te schrijven, letterlijk voor haar leven. 

Ze beschrijft hoe het er in de gevangenis aan toe gaat. Maar vooral over haar leven voor die tijd. Ze vertelt hoe ze als meisje van 9 jaar door haar moeder is verkocht aan Lloyd. Ze begrijpt nog steeds niet waarom. Lloyd was rijk en hij kon haar een beter leven geven. Maar heeft ze dat ook gekregen? En hoe is Lloyd nou precies gestorven? 

Stukje bij beetje geeft Memory informatie over haar leven. Kunnen we haar vertrouwen? Of herinnert ze zich, ondanks haar naam, dingen anders dan ze echt zijn gebeurd? Dat weet je pas als je Het boek van Memory (Atlas Contact) uit hebt. 
Petina Gappah, advocate en schrijfster van het boek, is zelf geboren in Zimbabwe. Na na vele jaren in Europa woont ze sinds 2010 weer in haar moederland.