Leestips

Leestip: Het dikste boek van 2015

31 december 2015

Met de sterren van 2015 presenteren we onze top tien van het afgelopen boekenjaar. We besluiten met het dikste boek: met ruim 1000 lezenswaardige pagina´s is Stad in brand van Garth Risk Hallberg absoluut de winnaar. En het begint op oudejaarsavond.

Charlie negeerde hem en concentreerde zich op Sam. ´Hoe zit het dan met "Ik heb je nodig, Charlie"?´
´Ik heb je ook nodig, Charlie. Ik ga je nodig hebben. Luister, als ik om elf uur nog niet terug ben, kom dan naar mij toe. Ik zit om kwart voor twaalf op een van de bankjes bij het metrostation in Seventy-Second Street. Weet je dat te vinden?´
´Natuurlijk weet ik dat te vinden.´ Hij had geen idee waar het was.
´Hoe het ook loopt, ik zweer je dat we het nieuwe jaar samen zullen inluiden.´

New York, oudejaarsavond 1976. Zes mensen, waaronder Charlie en Sam, zwerven op verschillende plekken door de stad. Hun levens schampen en kruisen elkaar, en ieder heeft eigen motieven om de ander te ontmoeten.

Later voegen zich nog meer personages in het verhaal. Ze zijn allemaal op een of andere manier verbonden met Sam voor wie het nieuwe jaar desastreus begon: ze werd neergeschoten in het park. We volgen hun levens voorafgaand aan die oudejaarsavond en in het nieuwe jaar 1977. Telkens met één constante: de stad New York.

Best gewaagd om een debuutroman van over de duizend pagina´s te schrijven. Maar met Stad in brand (Atlas Contact) schiep de Amerikaanse schrijver Garth Risk Hallberg een meeslepend en dickensiaans verhaal, waarin je wilt blijven lezen. Het boek geeft een mooi tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig en van de stad New York. Maar bovenal raak je verknocht aan al die personages en is het zelfs na die duizend pagina´s lastig afscheid te nemen.