Leestips

Leestip: Het dodenhuis

16 mei 2018

Toby zit met een groep kinderen en jongeren opgesloten in een groot huis. Ze zijn Defecten en niet langer welkom in de wereld. Het dodenhuis is een nieuwe spannende YA-roman van Sarah Pinborough. 

Citaat
De verpleegsters haasten zich niet, en nemen langzame gelijkmatige stappen. Ellory loopt niet weg en het sanatorium ook niet. Dit zijn andere verpleegsters dan degenen die zich overdag met ons bezighouden. (..) Het zijn Engelen des Doods, die zich alleen ´s nachts laten zien om de slapende, zieke kinderen op te halen. Af en toe stel ik me het sanatorium voor als een afschuwelijk monster dat zich met ons voedt. Op een of andere manier is dan minder eng dan het afgrijselijke onbekende.

Het verhaal
De wereld waarin Toby leeft, lijkt op die van ons. Alleen krijgt iedereen tot 18 jaar regelmatig een bloedtest en als je dan Defect blijkt, word je overgebracht naar het Dodenhuis. Daar woont Toby nu al een maand. Iedereen die ziek wordt, verdwijnt ´s nachts. Toby wil er niet aan denken wat er met hen gebeurt. Hij heeft nergens meer zin in en zit zijn tijd uit. Maar dan komt er een nieuwe Defect, Clara. En door haar verandert alles. 

Vooral lezen als
... je van spannende toekomstverhalen houdt met een haakje. Het dodenhuis (Van Goor) is spannend - wat is er nou precies aan de hand is in dat huis? - maar zet je ook aan het denken over het leven en hoe je daar iets van kunt maken. 

De schrijfster
Sarah Pinborough is een Engelse schrijfster die al de nodige YA-boeken en thrillers heeft geschreven. In Nederlandse vertaling verscheen onder meer 13 minuten en Wat jij niet ziet. Het dodenhuis verscheen al in 2015, maar is nu net in Nederlandse vertaling verschenen.