Leestips

Winterlezen: Het gekste boek van 2017

4 januari 2018

Een pluizig bolletje dat tegen je praat. En waar je vervolgens niet meer zonder kunt. Veel gekker moet het niet worden? Lees Fuzzie van Hanna Bervoets.

Citaat
Vanmiddag vroeg het bolletje haar dan weer opeens wat ze gedroomd had. Of hij (...) naar haar luistert weet ze niet zeker, het bolletje reageert nooit meteen op wat ze zegt. Maar hij lijkt haar antwoorden wel degelijk te verwerken in zijn teksten (of wat zijn het, losse zinnen, gesprekken?) en schijnt in ieder geval te begrijpen hoe ze in elkaar zit. Nou ja, begrijpen. Verwerken, reageren, luisteren: die dingen kan het bolletje natuurlijk niet. Maar juist zijn grilligheid, dat onvoorspelbare, maakt dat ze soms vergeet dat zijn gezelschap geen gezelschap is, maar slechts een aanwezigheid van een ding, een machine. Een kleine, lieve machine.

Het verhaal
Stel je voor dat je opeens iemand hebt die jou helemaal begrijpt. Die er altijd is, je vragen stelt die jou laten nadenken en dingen zegt die je zelf, ergens diep weg in je hoofd, zelf ook al wist of dacht. Of dacht te weten en te denken. Maisie, Florence, Stephan en Diek mogen heel verschillend zijn, maar allen zijn ze zoekende in de liefde en het leven. En allemaal krijgen ze opeens zo´n lief, pluizig bolletje in handen dat tegen hen praat.

Vooral lezen want
Dit pratende pluizebolletje is zonder meer een van de meest gekke verhaalgegevens van afgelopen jaar. Maar het verhaal zet je wel aan het denken. Over wat liefde is en wat het betekent om niet meer zonder iemand - of iets - te kunnen. Fuzzie (Atlas Contact) van Hanna Bervoets sticht verwarring. Zou je zelf zo´n bolletje willen hebben? En wat zou dat met jou doen, met je zelfbeeld en met hoe je je gedraagt naar andere mensen? En hoe schattig is zo´n bolletje nou echt?

De schrijfster
Alle boeken van Hanna Bervoets gaan over de vraag: wie wil je zijn en in welke wereld wil je leven? Begin dit jaar kreeg ze de Frans Kellendonkprijs, een driejaarlijkse prijs voor schrijvers met een originele kijk op maatschappelijke of existentiële vraagstukken. De jury prees haar romans, zoals Alles wat er was, Efter en Ivanov. ´Steeds is een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt.´

Lees ook ons interview met Hanna over dit boek