Leestips

Winterlezen: Het grappigste boek van 2017

26 december 2017

Petula ziet overal gevaar. Dat valt lastig te combineren met verliefd worden, ontdekt ze. Lees het in een van de grappigste boeken van 2017: Optimisme is dodelijk van Susin Nielsen.

Citaat
Het is wetenschappelijk vastgesteld dat optimisten in het algemeen tien jaar eerder overlijden dan pessimisten.´
´Dat kan ik naar moeilijk geloven.´
´Logisch, u bent een optimist. U laat zich misleiden door het dwaze idee dat het allemaal wel mee zal vallen. U ziet het gevaar pas als het te laat is. Pessimisten zijn realistischer. Die nemen meer voorzorgsmaatregelen.´
´Dat lijkt me een trieste manier van leven.´
´Het is een veilige manier van leven.´
Mr. Watley zuchtte. Hij wreef in zijn natte ogen.
´Zo krijgt u gegarandeerd een bindvliesontsteking.´


Het verhaal
Sinds haar jonge zusje stikte in een losgeschoten knoop, ziet de 16-jarige Petula letterlijk overal gevaar. Ze loopt gerust een blokje om zodat ze niet langs een gebouw met steigers hoeft, wast voortdurend haar handen en weigert met de bus te gaan. Ze is zo geobsedeerd door allerlei mogelijke doodsoorzaken dat ze nauwelijks meer vrienden heeft. Totdat ze bij het verplichte ´Knutselklasje voor Krankzinnigen´ Jacob ontmoet en Petula zich zomaar laat verleiden minder voorzichtig te leven. 

Vooral lezen want
Optimisme is dodelijk (Lemniscaat) is allereerst een grappig boek. Maar Petula is niet alleen maar om te lachen. Ze is ook een meisje dat gebukt gaat onder  schuldgevoelens en moet ontdekken hoe ze weer verder kan met haar leven. Best knap om zo´n zwaar thema zo luchtig te beschrijven. 

De schrijfster
Humor is een handelsmerk van de Canadese schrijfster Susin Nielsen. Ze begon als scriptschrijver voor tv. In 2008 verscheen haar eerste jongerenroman, Word Nerd. daarna verschenen nog meer jongerenromans, waaronder Dear George Clooney: Please Marry My Mom (2010). In Nederlandse vertaling verscheen tot nu toe alleen Wij zijn allemaal moleculen en nu dus Optimisme is dodelijk