Leestips

Leestip: Het meest leugenachtige boek van 2015

28 december 2015

Met de sterren van 2015 presenteren we onze top tien van het afgelopen boekenjaar. Verreweg het meest leugenachtige, maar o zo prachtige boek is Wij leugenaars van E. Lockhart. 

Ik, Johnny, Mirren en Gat. Gat, Mirren, Johnny en ik. De familie noemt ons de vieren de Leugenaars, en dat hebben we waarschijnlijk verdiend. We zijn allemaal ongeveer even oud, en we zijn allemaal in het najaar jarig. Op het eiland hebben we bijna elk jaar last veroorzaakt.

Het eiland, dat is Beechwoord, het privé-eiland van de schatrijke familie Sinclair. Elke zomer brengt de familie de vakanties er samen door. Dan ziet Cadence haar neef Johnny, nichtje Mirren en de knappe Gat weer. Gat is het enige niet-familielid. Sinds zomer 8 is hij bij hen. En sinds zomer 14 is Cadence verliefd op hem.

En dan komt zomer 15. En alles lijkt veranderd en alles hetzelfde gebleven. Hetzelfde is dat ze gevieren nog steeds onafscheidelijk zijn en Cadence en Gat nog steeds voor elkaar vallen. Veranderd is dat Gat thuis een vriendinnetje heeft. En dat hun oma overleden is. Sindsdien kibbelen de drie moeders voortdurend met elkaar over de erfenis en proberen ze elkaar zwart te maken bij opa.

Het verhaal start in zomer 17. Nadat ik-verteller Cadence de vorige zomer met haar vader door Europa heeft gereisd, is ze nu weer terug op het eiland. Ze heeft in zomer 15 een ongeluk gehad en lijdt sindsdien aan zware migraine-aanvallen en gedeeltelijk geheugenverlies. Ze probeert te ontdekken wat toch dat erge is wat iedereen voor haar verborgen probeert te houden. Zelfs Johnny, Mirren en Gat willen haar niets vertellen.

Natuurlijk zou je het moeten weten als een boek Wij leugenaars heet. Maar schrijfster E. Lockhart vertelt het verhaal zo overtuigend dat je alles gelooft. Pas helemaal op het eind ontdek je, samen met Cadence, de waarheid. Wij leugenaars (De Fontein) is een knap geconstrueerd boek vol suspense. Het is een verhaal over hebzucht, liefde en wanhoop. En bovenal over overleven.