Leestips

Leestip: Het meest verontrustende verhaal van 2015

29 december 2015

Met de sterren van 2015 presenteren we onze top tien van het afgelopen boekenjaar. Vandaag het meest verontrustende verhaal van 2015: Dubbelgangers van Jesper Wung-Sung.

Het verhaal had zo kunnen beginnen:
Ik ben een jongen die over de weg komt aangelopen, na te hebben gevoetbald. Dat ik van het stadion rechtstreeks naar huis ga, is geen must. Niet op een dag als deze. Integendeel, ik neem expres een omweg langs het bos, omdat ik - zelfs na de zware wedstrijd - energie te over heb.
Nooit eerder zat ik zo goed in mijn vel. Nooit eerder was ik zo tevreden met mezelf. Ken je dat gevoel?
Zo voelde het die dag dat ik van het stadion naar huis liep. Alles was perfect! Het weer. De voetbalwedstrijd. Maria. Ik.

Dat perfecte gevoel duurt niet lang. Want na deze voetbalwedstrijd kan Jonas zijn huis niet meer in. Zijn ouders weigeren hem binnen te laten en tot zijn verbazing ziet hij in de woonkamer een jongen die zijn evenbeeld is. Zelf dreigt hij te worden opgepakt door twee mannen in een bestelbus, maar Jonas weet te ontsnappen.

In het bos ontmoet hij Ian en later Ronnie die hetzelfde hebben meegemaakt. Langzaamaan ontdekken ze de onthutsende waarheid. Nu ze weten wat en wie ze zijn, weten ze dat ze onder de mensen niet meer veilig zijn.

Ze trekken steeds dieper het bos in en proberen daar te overleven. Maar hun krachten nemen steeds meer af. Hoe kunnen ze overleven en belangrijker: hoe voorkomen ze dat ze zichzelf kwijt raken?

Dubbelgangers (Clavis) is een spannend, maar verontrustend leesavontuur. Het roept vragen op over datgene wat iemand tot mens maakt: zijn taal, zijn herinneringen en zijn vermogen contact te maken met andere mensen.
De Deense Jesper Wung-Sung is goed in het schrijven van dit soort verhalen, dit jaar verscheen nog een boek van hem in Nederlandse vertaling, Uitbraak en dat is ook behoorlijk creepy.