Leestips

Winterlezen: Het mooiste boze boek van 2017

3 januari 2018

Tessel is in de war, verdrietig en uiteindelijk heel, heel boos. En zo wordt Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen een van de mooiste boze boeken van 2017.

Citaat
Het is niet zo heel leuk als iemand je een maniak noemt. Of als hij je beschuldigt van stalken. Zeker niet als die iemand belangrijk is voor jou.

Het verhaal
P. is een nieuwe leraar Nederlands en het stuk van de school. Als hij het schooltoneel gaat organiseren en een regieassistente zoekt, hapt Tessel toe. Ze doet alles voor hem. Ze helpt hem bij zijn eigen cabaretvoorstelling en toert zelfs met hem mee door het land voor try-outvoorstellingen. Stiekem is ze smoorverliefd. Maar dat ontdekt ze pas als P. haar niet meer wil zien en haar zelfs een stalker noemt. Tessel schaamt zich dood. En daarna wordt ze boos. 

Vooral lezen want
Je kruipt helemaal in Tessels hoofd. Daar gist en dreunt het van gevoelens en dat kun je precies lezen in de korte zinnen van Tessels verhaal. Helemaal logisch gaat het er niet aan toe in dat hoofd, dus heb wel een beetje geduld als je niet meteen begrijpt waar het verhaal heen gaat. 

De schrijfster
Er is geen vorm waarin ik pas (Leopold) is de derde jongerenroman van Erna Sassen en gaat net als haar vorige twee boeken over jongeren die psychisch in de knoei zitten. Dit is geen dagboek gaat over een jongen die enige jaren na de zelfmoord van zijn moeder instort. In Kom niet dichterbij draait het om een eetstoornis en, net als bij Tessel, om een foute relatie met een toneeldocent. Najaar 2017 kwam die relatie, in de maalstroom van #metoo, in het nieuws en sprak Erna Sassen in het tv-programma Pauw hier publiekelijk over.