Leestips

Leestip: Het spannendste boek van 2015

27 december 2015

Met de sterren van 2015 presenteren we onze top tien van het afgelopen boekenjaar. Paula Hawkins schreef met Het meisje in de trein het spannendste boek van 2015.

Zoals altijd houidt de trein halt bij het sein. Ik zie Jess op de patio voor de schuifdeuren staan. Ze heeft een jurk met een felgekleurd patroontje aan, ze is op blote voeten. Ze kijkt over haar schouder het huis in; ze praat waarschijnlijk met Jason, die vast het ontbijt aan het klaarmaken is. Ik houd mijn ogen gericht op Jess, op haar huis, terwijl de trein stapvoets begint door te rijden. Ik wil de andere huizen niet zien; vooral niet het huis vier deuren verderop, dat van mij is geweest.

Rachel reist elke dag met de trein naar Londen en elke dag weer kijkt ze naar de bewoners van Blenheim Road nummer 15. Jess en Jason noemt ze hen en ze ziet hen als het volmaakte stel. Heel wat gelukkiger dan zij en Tom waren. Tom die nu met een nieuwe vrouw en baby op nummer 15 woont.

Op een dag ziet Rachel in de tuin iets dat het perfecte plaatje verstoort. Als ze een paar dagen later ook nog eens hoort dat Jess, in werkelijkheid Megan geheten, is vermist, besluit ze naar de politie te gaan. Ze raakt steeds meer betrokken bij de gebeurtenissen in Blemheim Road.

In Het meisje in de trein (A.W. Bruna) vertellen afwisselend Rachel en Megan het verhaal, met soms ook nog de stem van Anna, Toms nieuwe vrouw. Rachels verhaal start juli 2013, dat van Megan een jaar eerder. Langzaam schuiven de verhalen in elkaar.

Het verhaal is superspannend. Bijvoorbeeld omdat, zoals je gaandeweg ontdekt, geen van beide vrouwen helemaal betrouwbare vertellers zijn. Bij Rachel is te wijten aan haar drankprobleem. Ze herinnert zich dingen slecht of verdraaid. Zo heeft ze op de avond van Megans verdwijning iets gezien, maar haar geheugen laat haar in de steek.

Het meisje in de trein is het thrillerdebuut van de Britse journalist Paula Hawkins. Het boek stond direct op nummer 1 in de bestsellerlijsten. Het Nederlandse weekblad Vrij Nederland riep het boek uit tot Beste VN-thriller van het Jaar.

Meer spannende leestips vind je in onze themalijsten Detectives en thrillers en Spanning en avontuur.