Leestips

Winterlezen: Het spannendste boek van 2017

25 december 2017

Twee doden, diverse gewonden en vier jongeren in een sneeuwnacht op zoek naar (seksueel) contact. De lovebus van Tjibbe Veldkamp verdient helemaal de eretitel van spannendste jongerenroman van 2017. 

Citaat
´Brengt seks mensen bij elkáár, denk je?´
Die vraag had hij niet zien aankomen. Hij had geen idee wat ze bedoelde.
´Wat denk jij?´ vroeg hij.
Haar handen lagen in haar schoot in haar lapjesjas. Ze draaide de handpalmen naar boven. En weer naar beneden.
´Ik wil graag een keer samen zijn in de lovebus´, zei ze.


Het verhaal

J.J. is chauffeur van de ´lovebus´: een tot een slaapkamer verbouwd busje dat je per uur kunt huren voor heimelijke seks. Cathelijne hoopt door seks iets te vinden en huurt de bus. Nu moet ze alleen nog een jongen zien te strikken. Dus gaat ze naar boerderijdancing Boerema - daar is iedereen op zoek naar iemand voor een avondje zoenen of meer. Die ene avond, 7 februari 1976, loopt dat gierend uit de hand, met twee doden en diverse gewonden. 

Vooral lezen want
Het is een superspannend verhaal, verteld vanuit vier jongeren. Je weet al dat er dingen mis gaan - dat staat op de eerste bladzijde - maar hoe en wat en wie het treft, weet je nog niet. Tjibbe Veldkamp vertelt het verhaal als een spannende film, scène voor scène zie je voor je, alsof je er zelf bij bent, daar in die dancing, in de besneeuwde nacht en in de lovebus.

De schrijver
Tjibbe Veldkamp is vooral bekend geworden door zijn humoristische prentenboeken, zoals Agent en Boef en Temmer Tom. Maar hij schreef ook enkele jeugdboeken. Zo kreeg hij een Zilveren Griffel voor Tiffany Dop. De lovebus (Querido) is zijn eerste jongerenroman. Lees ook het interview met Tjibbe over dit boek.