Leestips

Leestip: Het zomerhuis

9 augustus 2017

Sasha en Ray delen drie halfzussen, maar hebben elkaar nog nooit gezien. Maar deze zomer gaat het dan eindelijk gebeuren. Het zomerhuis is de nieuwe jongerenroman van Ann Brashares.

Citaat
Vroeger wilde ze hem ontmoeten, fantaseerde ze over spelen met hem, verzon ze spelletjes die ze allebei leuk zouden kunnen vinden. Ze was fysiek jaloers omdat haar zussen hem als broer hadden en zij niet.
Maar later begon ze denken dat het gemakkelijker was dat ze hem nooit ontmoette. Hij had de beste eigenschappen van een denkbeeldige vriend (...) Hij was gewoon wat zij wilde dat hij was en soms nodig had.
Dus in dat opzicht was hij de ideale kamergenoot.


Het verhaal
In het zomerhuis van hun familie deelt Sasha een slaapkamer met Ray. Maar ze kennen elkaar niet. Haar vader is namelijk de ex van zijn moeder en beide ouders willen elkaar nooit meer zien. Hun drie oudste dochters zijn het enige wat de beide gezinnen verbindt. En natuurlijk het zomerhuis. Maar deze zomer wordt alles anders. De beide gezinnen gaan elkaar ontmoeten. Met een dramatische ontknoping.

Vooral lezen want
Het zomerhuis (De Fontein) is een prachtig verhaal over ingewikkelde familieverhoudiingen. Je leert niet alleen Sasha en Ray goed kennen, maar ook hun drie halfzussen en op het eind voelt het alsof je ook een beetje bij de familie hoort. 

De schrijfster
Ann Brashares ken je vast al van haar boek 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, ook al zo´n fijn zomerleesboek. Dat boek kreeg diverse vervolgen en is verfilmd onder de titel The Sisterhood of the Traveling Pants. Ze schreef ook het fantasyboek Herinner mij (ook uitgegeven onder de titel Gevonden) en De laatste zomer.