Leestips

Spannende leeslijsttip: HEX

28 juni 2017

Als toetje voor de Spannende Boeken Weken geven we je nog een spannende leeslijsttip: HEX van Thomas Olde Heuvelt.

Citaat
Dan wordt het beeld recht en zien we een broodmagere vrouw die door de zitkamer op de openstaande puideuren afloopt. Tot dan toe heeft ze de hele tijd in Jolanda´s verdomhoekje gestaan, maar ineens is ze daar, alsof ze zich over de achterovergevallen Maxwil ontfermen. De vaatdoek is van haar hoofd gegleden en in een fractie - misschien zijn het maar een paar frames - zien we dat haar ogen zijn dichtgenaaid, net als haar mond.

Het verhaal
Het dorpje Beek bij Nijmegen is in de greep van de Wylerheks. Deze heks zorgt ervoor dat niemand het dorp voor lange tijd kan verlaten. Bovendien doet iedereen zijn best om haar aanwezigheid geheim te houden. Totdat een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Vooral lezen want
Het is een superspannend horrorverhaal. Je moet wel tegen een stootje kunnen, want HEX (Luitingh-Sijthoff) is dus echt behoorlijk eng en bloederig. En dat allemaal in een oer-Hollands dorp.
En goed nieuws: je kunt dit boek ook lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is niveau 2. Vraag wel even aan je leraar of je het mag lezen voor jouw lijst.

De schrijver
Thomas Olde Heuvelt behoort tot de weinige fantasyschrijvers in Nederland. HEX is zijn vijfde roman en dit boek sloeg ook in het buitenland enorm aan. Het verscheen onder meer in een Amerikaanse vertaling en niemand minder dan Stephen King prees het boek aan. In deze vertaling situeert de schrijver het verhaal in een dorpje in de staat New York en paste hij het einde aan. Inmiddels heeft Olde Heuvelt ook het einde van de Nederlandse versie aangepast. Je kunt dus kiezen voor de uitgave met het oorspronkelijke einde (2013) of het nieuwe einde (2016).