Leestips

Leestip: Hool

5 juli 2017

Heiko is gek op voetbal. Maar nog meer op trammelant schoppen bij wedstrijden. Met Hool van Philipp Winkler krijg je een verhaal over hoologanisme van binnenuit.

‘Hé, kuttenkoppen!´, roep ik.
We staan midden op straat. Ze draaien zich om. Krijgen geen kans te reageren. Kai is er natuurlijk als eerste bij en springt met gestrekt been op de wrattenkop af. Die vliegt door de klap met zijn rug tegen het hek, precies waar hij net heeft staan zeiken. De twee anderen weten niet wat hen overkomt als Jojo en ik op hen af komen rennen. Met mijn linkerhand vooruit grijp ik het shirt van de gast en zwiep er mijn rechtervuist achteraan, die met volle kracht onder zijn neus terechtkomt.


Het verhaal

Voetbalclub Hannover 96 is Heiko´s grootste passie. Niet het voetbal spreekt hem aan, maar de gevechten, samen met zijn vrienden, tegen fans van andere clubs. De tijd tussen gevechten doodt Heiko met een makkelijk baantje in de sportschool van zijn oom en door de vechthonden van zijn huisbaas te voederen. Zijn vrienden maken ondertussen stappen; ze studeren, krijgen een baan of beginnen een gezin. Heiko´s wereld buiten de gevechten wordt zo steeds betekenislozer.

Vooral lezen want

In Hool (Lebowski) krijg je een bijzonder inkijkje in het hedendaags hooliganisme. Daarover lees je doorgaans alleen negatieve verhalen in de kranten, via hoofdpersoon Heiko leer je deze wereld van binnenuit kennen en begrijp je beter waarom mensen zo´n leven leiden. Dat wereldje wordt zeker niet geromantiseerd, maar mede door de levende beschrijvingen van gevechten, voel je ook als lezer de adrenaline borrelen.

De schrijver

Hool
is de debuutroman van de Duitse schrijver Philipp Winkler (1986). Na zijn studie Literair schrijven, publiceerde hij ook al enkele korte verhalen. Met Hool won Winkler de Aspekte-Literaturpreis en werd hij genomineerd voor de Deutsche Buchpreis. Uiteraard is Winkler zelf ook groot fan van Hannover 96.