Leestips

Leeslijsttip: Hoor nu mijn stem

28 februari 2018

Kun je het geloof waarmee je bent opgegroeid helemaal loslaten? Gina, hoofdpersoon in Hoor nu stem van Franca Treur, begint steeds meer te twijfelen. 

Citaat
Ik had opeens een vreemde, luide mannenstem gehoord. Morgen eerst nog een paar buien, zei die stem. In het begin van de avond wat opklaringen. Ik dacht toen nog dat alleen de Heere God wist wat voor weer het de volgende dag zou worden. (...) Ik had me al omgedraaid om naar tante Ma te rennen. Ik moest haar over mijn geopende oren vertellen. Misschien wees dit op het beginnetje van mijn bekering. Toen bleef ik plotseling staan, want de hemelse stem deelde mee dat die week de bananen bij Trefcenter slechts één gulden de kilo waren. 

Het verhaal
Ina groeit op in Zeeland bij twee streng gelovige oudtantes en haar opa. Als kind hoopt ze net zo vroom als tante Ma te worden en als ze voor het eerst een radio hoort, denkt ze dat het zover is. Eenmaal volwassen werkt Gina, zoals ze zich nu noemt, als radiopresentator en moet ze niets meer hebben van het geloof. Maar als een van haar tantes doodziek is en ze voor een tijdje terugkeert naar Zeeland, slaat de twijfel over haar leven toe. 

Vooral lezen want
Anders dan veel andere boeken over geloof is Hoor nu mijn stem (Prometheus) heel humoristisch en toegankelijk geschreven. Je leest afwisselend het verhaal van Ina (ik-verteller) en Gina (derde persoon) en krijgt zo een mooi beeld van hoe ze telkens anders tegen het leven en zichzelf aankijkt. Echt een aanrader voor je leeslijst! 

De schrijfster
Franca Treur debuteerde in 2009 met Dorsvloer vol confetti, een later ook verfilmde roman over de 12-jarige Katelijne die als enig meisje opgroeit tussen zes broers in een streng gereformeerd Zeeuws boerengezin. Franca putte hiervoor uit haar eigen jeugdherinneringen: ook zij groeide op in een streng gelovig gezin in Zeeland. Ze schrijft er zonder rancune over en beschrijft van binnenuit hoe gelovige mensen denken en tegen het leven aankijken. Met dezelfde humor beschrijft ze in haar tweede roman, De woongroep, hoe het er in een studentenwoongroep in Amsterdam aan toe gaat. In haar vierde roman Hoor nu mijn stem keert ze terug naar het geloofsthema uit haar debuut. 

Je kunt dit boek lezen voor de leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 3. Overleg wel eerst met je leraar Nederlands of je het mag lezen.