Leestips

Kunstleestip: Ik ben zeventien

1 november 2017

Tijdens onze kunstmaand geven we je wekelijks een kunstleestip. Vandaag het fotoboek Ik ben zeventien van Martijn van de Griendt.

De inspiratiebron
Zestig jaar geleden zat Johan van der Keuken op het Montessori Lyceum in Amsterdam. Hij experimenteerde wat met fotografie en begon zijn klasgenoten vast te leggen. Dat mondde uit in een boek dat inmiddels een klassieker is onder de fotoboeken: Wij zijn 17. 

Het boek
In 2015 verscheen een nieuw fotoboek over jongeren: Ik ben zeventien. Met dit boek brengt fotograaf Martijn van de Griendt (1970) een eerbetoon aan een van zijn helden in de fotografie, Johan van der Keuken. Van de Griendt fotografeerde 17-jarigen in Amsterdam, hangend, kletsend, rokend, op het Museumplein of in het Vondelpark, maar ook tijdens schoolfeesten en huisfeesten. Bij de foto´s staan teksten van de jongeren zelf. Waarom nou 17? Volgens Martijn van de Griendt is dat een schakelleeftijd tussen kind en volwassene in, misschien wel het meest de leeftijd waarop je bepaalt wie je bent of wie je wilt zijn.

De maker
Martijn van de Griendt kreeg zijn eerste camera toen hij 14 jaar was. Wat begon met ´gewoon kiekjes´ maken eindigde in een bevlogenheid voor fotografie en film. Hij werkt voor diverse tijdschriften en maakt daarnaast zelfstandige fotoprojecten, bijvoorbeeld Forever Young (waarmee hij ook in de Kunsthal exposeerde), Hassan en Hoessein, een reportage over een Marokkaans-Nederlandse tweeling en het boek en de filmdocumentaire Maria I Need Your Lovin´

Lees ons interview met Martijn.

Bekijk op Martijns website de foto´s uit Ik ben zeventien en ander werk.