Leestips

Historische leestip: In de voorste linie

11 oktober 2017

Stel dat in de Tweede Wereldoorlog ook vrouwen hadden meegevochten? Vanuit die gedachte schreef Michael Grant zijn boek In de voorste linie

Citaat
Al snel heeft ze in de gaten dat dit niet op een waardige manier te doen is. Om onder de stroom van kogels te blijven moet ze haar hele lichaam in de modder drukken (...) Ze boort haar ellebogen in de modder en houdt haar karabijn van de grond, waardoor ze zowat met haar gezicht op de vergrendeling moet gaan liggen. Bij elke verkrampte beweging dreigen haar voortanden tegen het staal te klappen. Toch doet ze het. Ze doet het! 

Het verhaal
Vanaf 1941 is de VS, met de aanval op Pearl Harbor, betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Wat nou als in deze oorlog ook vrouwen zouden hebben meegevochten? Michael Grant schreef vanuit die gedachte dit verhaal. Rio, Frangie en Rainy melden zich aan als soldaat bij het Amerikaanse leger. Ze krijgen met veel vooroordelen te maken, maar volgen net als de mannen een keiharde training. Daarna vertrekken ze naar het front en ontdekken ze al snel dat de harde werkelijkheid heel anders dan een training is.  

Vooral lezen als
Je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog. In de voorste linie (HarperCollins) geeft een realistisch tijdsbeeld. Ondanks de harde wereld die beschreven wordt, bevat het verhaal veel humor en zelfs een vleugje romantiek. 

De schrijver
Michael Grant ken je misschien wel van Gone, de spannende SF-serie over jongeren die zich moeten redden in een wereld waarin opeens alle volwassenen verdwenen zijn. Ook de serie BZRK is sciencefiction. Met In de voorste linie laat hij zijn dat hij ook met het realistische genre goed raad weet. Het is het eerste deel van wat een trilogie moet worden.

Kijk voor meer oorlogsverhalen in onze themalijsten Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog