Leestips

Leeslijsttip: Ivanov

24 februari 2016

Hoe ver mag je gaan voor een nobel doel? Onderzoekster Helena in de nieuwe roman Ivanov van Hanna Bervoets gaat behoorlijk ver.

‘Wat is er gebeurd?´
Helena vroeg het redelijk rustig. Maar haar kalmte leek geen echte kalmte, eerder gecontroleerde beheersing: de sereniteit van ambulancepersoneel dat heeft aangeleerd nooit emoties te tonen waar het slachtoffer bij is.
‘Ze zakte opeens in elkaar´, zei ik.


In augustus 1994 vertrekt Felix naar New York voor een minor journalistiek. Hij is een homoseksuele jongen die op zoek is naar zichzelf en dit gaat hem in New York niet gemakkelijk af. Dit verandert wanneer hij tijdens een studieopdracht virologe Helena Frank ontmoet. Zij neemt Felix op sleeptouw in zijn nieuwe woonplaats.

Helena doet onderzoek naar de oorsprong van het hiv-virus en laat zich daarbij inspireren door Ilja Ivanov, een Russische onderzoeker die begin twintigste eeuw kruisingsexperimenten deed met apen en mensen. Samen met Helena´s assistente Lois volgt Felix haar onderzoek op de voet en zo leert hij Helena kennen als een even lieve als vastberaden vrouw, die bereid is ver te gaan om haar onderzoeksdoelen te bereiken.

In Ivanov (Atlas Contact), de vijfde roman van Hanna Bervoets, worden Felix´ herinneringen aan Helena op overtuigende wijze beschreven. Ze schetsen het beeld van een vrouw met nobele idealen, maar met onorthodoxe middelen om die te verwezenlijken. Het verhaal roept vragen op over de ethiek van wetenschappelijke experimenten, een thema dat ook een rol speelt in haar vorige roman Efter. Bervoets werd door literair tijdschrift Das Magazin uitgeroepen tot een van de belangrijkste auteurs onder de 35.

Dit boek is geschikt om te lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 3. Overleg wel eerst even met je leraar of je het mag lezen voor jouw leeslijst.