Leestips

Leeslijsttip: Ivanov

25 januari 2017

Hanna Bervoets kreeg binnen een week twee prijzen, waarvan eentje voor haar roman Ivanov. Een verhaal dat prettig leest en tot nadenken stemt. Een perfecte tip voor je leeslijst dus.

Citaat
‘Wat is er gebeurd?´
Helena vroeg het redelijk rustig. Maar haar kalmte leek geen echte kalmte, eerder gecontroleerde beheersing: de sereniteit van ambulancepersoneel dat heeft aangeleerd nooit emoties te tonen waar het slachtoffer bij is.
‘Ze zakte opeens in elkaar´, zei ik.

Het verhaal
Jaren geleden ontmoette Felix, toen nog student, in New York de virologe Helena Frank. Zij doet onderzoek naar de oorsprong van het hiv-virus en is daarbij bereid heel ver te gaan. Haar grote inspiratiebron is Ilja Ivanov, een Russische onderzoeker die begin twintigste eeuw kruisingsexperimenten deed met apen en mensen. Nu krijgt Felix een overlijdensbericht van Helena en denkt hij terug aan zijn tijd in New York en aan haar onderzoek. Deugde dat allemaal wel? 

Vooral lezen want:
Ivanov (Atlas Contact) leest niet alleen prettig, het boek zet je ook aan het denken: hoe ver mag je gaan om je doel te bereiken? Helena mag dan nobele idealen hebben - aids de wereld uit helpen - haar onderzoek is bepaald niet omonstreden. En had Felix als journalist ook niet anders moeten handelen?

De schrijfster
De romans van Hanna Bervoets (1984) gaan altijd over actuele en maatschappelijke thema´s. Het leverde haar begin januari de Frans Kellendonk-prijs op. Ivanov, haar vijfde roman, werd dezelfde week bekroond met de BNG Literatuurprijs. De jury zei over haar: ´Ze houdt nauw voeling met onze tijd, schrijft met evenveel gemak over een beklemmende dystopische wereld als over modernige relaties, die fastfood vormen voor haar cross-over lezers. Het is spannend om te ervaren waarmee Bervoets nu weer weet te verrassen.´       

Dit boek is geschikt om te lezen voor je leeslijst Nederlands. Het is ongeveer niveau 3. Overleg wel eerst even met je leraar of je het mag lezen voor jouw leeslijst.