Leestips

Leestip: Liefdesbrieven aan de sterren

2 maart 2016

Kurt Cobain, Amy Winehouse, River Phoenix - allemaal beroemd en allemaal dood. En allemaal krijgen ze brieven van Laurel, hoofdpersoon in Liefdesbrieven aan de sterren van Ava Dellaira.

Lieve Kurt Cobain,
Toen mevrouw Buster ons vandaag aan het eind van de les vroeg onze brief in te leveren, keek ik in het schrift waarin ik de mijne had geschreven en sloeg dat dicht. Zodra de bel ging, pakte ik snel mijn spullen bij elkaar en vertrok. Er zijn dingen die ik niemand kan vertellen, behalve de mensen die hier niet meer zijn.


Een van de mensen die er niet meer is, is haar oudere zus May. Laurel heeft altijd naar haar opgekeken. May beschermde haar tegen de boze buitenwereld. Nu is ze dood en staat de 15-jarige Laurel er alleen voor.

Haar moeder heeft het gezin verlaten, haar vader is overmand door verdriet en Laurel is begonnen op een nieuwe school, waar niemand haar en May kent. Op een van de eerste dagen krijgt ze bij Engels de opdracht een brief aan een overleden persoon te schrijven. Ze kiest voor Kurt Cobain, wiens muziek ze door May heeft ontdekt.

Na Kurt volgen brieven aan andere overleden beroemdheden, zoals Janis Joplin, River Phoenix en Judy Garland. Het zijn allemaal mensen die ook geworsteld hebben met het leven. Laurel kan haar toevertrouwen wat ze niemand anders durft te zeggen. Al schrijvende krijgt ze meer grip op de gebeurtenissen en ontdekt ze wat het inhoudt: leven. 

Oorspronkelijk heet het boek Love Letters to the Dead en dat drukt mooier dan de Nederlandse vertaling, Liefdesbrieven aan de sterren (Luiting-Sijthoff) uit dat al deze brieven aan beroemdheden uiteindelijk ook een grote brief aan May vormen. Ava Dellaira kreeg het idee voor dit boek, haar debuutroman, toen ze, al schrijvend in haar dagboek, keer op keer luisterde naar In Utero van Nirvana. Misschien moet je dit prachtige boek ook maar lezen met Cobain of Amy in je oortjes.