Leestips

Leestip: Mijn hart en andere zwarte gaten

20 januari 2016

Aysel ziet het niet meer zitten en denkt alleen nog maar aan haar eigen dood. Dat er altijd lichtpuntjes te vinden zijn wordt duidelijk in Mijn hart en andere zwarte gaten van de Amerikaanse schrijfster Jasmine Warga

Ik kijk naar hem en vraag me af of ik zelfmoord zou willen plegen als ik was zoals hij. Iemand met vrienden, iemand die mensen blij maakt door het feit dat hij bestaat. Diep vanbinnen weet ik dat het in elk geval voor mij daar niet om gaat.
Ik speelde wel eens een spel waarbij ik met mezelf onderhandelde: misschien, als het gefluister over pap ophoudt; misschien, als mam weer naar me gaat kijken alsof ik een normale dochter ben; misschien, als je kunt garanderen dat je niet zo wordt als pap. Dat laatste bedierf natuurlijk het spel.

Sinds haar vader voor moord in de gevangenis zit, voelt de 16-jarige Aysel zich depressiever dan ooit. De weinige vrienden die ze had, houdt ze tegenwoordig op afstand. Ze is eenzaam en wat erger is, ze is bang voor zichzelf. Want stel je voor dat ze net zo onberekenbaar en gewelddadig wordt als hij?

Ze heeft eigenlijk nog maar een wens: doodgaan. Steeds vaker bezoekt ze Soepel Heengaan, een website voor mensen die zelfmoord overwegen. Ze ontdekt dat je hier een maatje kunt zoeken om samen zelfmoord te plegen. Zo komt ze in contact met de 17-jarige Roman. 

Ook in Romans gezinsleven is iets verschrikkelijks gebeurd en Roman voelt zich daar schuldig over. Zo erg dat hij dood wil. Hij heeft zelfs al een datum gekozen: 7 april.

Door haar omgang met Roman ontdekt Aysel dat dingen kunnen veranderen. Zo voelt ze zich vaak blij bij hem en kan ze even die ´zwarte slak´ in haar buik die alle positiviteit opeet, het zwijgen opleggen. Hoe dichter de zelfmoorddatum nadert, hoe meer ze begint te twijfelen. Maar hoe haalt ze Roman over nog even te wachten?

In Mijn hart en andere zwarte gaten (Karakter Uitgevers) beschrijft Jasmine Warga goed hoe depressieve gevoelens je in hun greep kunnen houden. Maar ze laat ook zien dat zelfs de zwartste gaten lichter kunnen worden, als je open staat voor hulp van andere mensen.