Leestips

Leestip: Mijn mooiste herinnering eindigt hier

21 februari 2018

Mel heeft door een bipolaire stoornis last van sterk wisselende stemmingen. In Mijn mooiste herinnering eindigt hier van Eric Lindstrom krijg je een goed beeld van wat dat betekent voor haar leven. 

Citaat
Mijn dieren leiden hun eigen leven. Ze gaan apart op en neer. Als ze allemaal tegelijk down zijn, ben ik depressief. Als ze allemaal tegelijk up zijn, ben ik manisch. En anders ben ik het allebei tegelijk. 

Het verhaal
De hamster, de hommel, de hamerhaai en het hannigansje. Met deze dieren legt de 16-jarige Mel Hannigan uit hoe ze geen baas is over haar eigen stemmingen en welbevinden. Als de hamster rent, kan Mel goed nadenken, als de hommel vliegt, raast Mel ook door, dagenlang zonder rust. Met medicijnen lukt het haar om haar leven enigszins onder controle te houden. Maar dan moet ze niet verliefd worden, rouwen om haar broer die zichzelf doodde in een manische bui en ruzie krijgen met haar vrienden. Mel verliest steeds meer de greep op de gebeurtenissen. 

Vooral lezen want

Het verhaal wordt verteld vanuit Mel, je wordt helemaal haar hoofd ingezogen en daardoor krijg je een goed beeld van wat het betekent om een bipolaire stoornis te hebben. Mijn mooiste herinnering eindigt hier (Gottmer) is bovendien spannend, omdat lang onduidelijk is wat er nou precies is gebeurd met Mels broer en waarom Mel ruzie kreeg met haar vrienden. 

De schrijver
De Amerikaanse Eric Lindstrom werkte jaren als creative director, game designer en schrijver. Hij werkte onder meer mee mee aan de videogames en verfilmingen Tomb Raider: Legend en Tomb Raider: Underworld. In 2015 verscheen zijn YA-debuut Wat jij niet ziet, waarin de hoofdpersoon blind is. Mijn mooiste herinnering eindigt hier is zijn tweede jongerenroman.