Leestips

Leestip: Niemands meisje

17 januari 2018

Hoe voelt het als niemand naar je omkijkt en niemand aandacht voor je heeft? In Niemands meisje van Lydia Rood lees je door de ogen van de 18-jarige Liesbeth hoe dat is en hoe eenzaam je dan voelt. 

Citaat
Wie heeft er zitten lullen?? Altijd achter mijn rug. Altijd! Nooit in mijn gezicht. Ja, Liesbeth is een lastpak. Liesbeth verpest altijd alles. Liesbeth moet hulp zoeken. Liesbeth is gek. En niemand vraagt het aan mij! (...) Ik word er gek van. Ik ben toch ook iemand? Maar niemand vraagt aan mij waarom ik schreeuw. Hoe het gekomen is. 

Het verhaal
Liesbeth groeit op in een moeilijk gezin. Moeder Hella is autistisch en toont weinig genegenheid. Vader Ferdi is vooral met zichzelf bezig; hij heeft ook een vriendin. En dan er is ook nog de autistische tweeling waar Liesbeth vaak voor moet zorgen. Liesbeth krijgt kortom nauwelijks aandacht en bescherming en moet het allemaal zelf maar zien te redden. En nu zit ze, na een mislukte zelfmoordpoging, in therapie om te leren zichzelf terug te vinden. 

Vooral lezen want
Je leest door de ogen van Liesbeth en ontdekt wat voor vreselijke dingen ze meegemaakt heeft. Je leest dat in haar aantekeningen en in verslagen van de gesprekken met haar therapeut en een lotgenotengroep. Hoe zou jij in haar plaats gehandeld hebben? 

De schrijfster
Lydia Rood schrijft boeken voor alle leeftijden en in diverse genres, zoals thrillers, historische verhalen, toneelstukken en realistische verhalen. In haar boeken beschrijft ze vaak krachtige hoofdpersonen. Zo was ze vroeger zelf juist helemaal niet, ze liet net als Liesbeth uit Niemands meisje meer over zich lopen vertelt ze in een briefwisseling op Leesplein: ´Stukje bij beetje schrijf ik aan een reeks autobiografische schetsen, die laten zien hoe kwetsbaar een (jong) mens is, en hoe makkelijk je een ander beschadigt als je niet heel goed uitkijkt. Meer dan een moeder die niet zo goed wist hoe je moeder moest zijn, was er niet met mijn leven mis, maar man, wat een deuk heb ik erdoor opgelopen!´

Lees met andermans ogen
Vandaag gaat de landelijke campagne ´Lees met andermans ogen´ van start. Door te lezen ontdek je hoe andere mensen leven, denken en voelen. Daarmee verruim je je eigen horizon en leer andere mensen beter begrijpen.

Meer boeken waarin je met andermans ogen kunt kijken vind je bijvoorbeeld in de themalijst Leven en dood en Ziel en zaligheid.